Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου δόθηκε σε τμήμα της 33ης Οδού της Αστόριας

Νέα Υόρκη:Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου, του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, του αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, του δημοτικού συμβούλου Νέας Υόρκης, Κώστα Κωνσταντινίδη, της πολιτειακής βουλευτή Αραβέλλας Σιμωτά, του πολιτειακού γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη, του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πέτρου Γαλάτουλα και πλήθος τοπικών παραγόντων και κόσμου, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου τελετή, κατά την οποία δόθηκε το όνομα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου σε τμήμα του 33ου δρόμου (μεταξύ Ντίτμαρς Μπούλεβαρντ και 23ης λεωφόρου), όπου βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου.Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Αικατερίνη και χαιρετισμοί των επισήμων.

Για την “καθοριστική παρέμβαση” της “πραγματικής συμμάχου”, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, “στήριξης της Ελλάδας”, για τον “μεγάλο Έλληνα” και “πνευματικό ηγέτη” μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, καθώς και για την αποφασιστικότητα κυβέρνησης και λαού “να ξανακτίσουμε την Ελλάδα” μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην ισχυρή προσωπικότητα του Ιακώβου, σημειώνοντας παράλληλα τη συμβολή της Ομογένειας στη “σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο μακαριστός Ιάκωβος στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Για πρώτη φορά, δόθηκε τιμητικά το όνομα ενός ομογενούς σ’ ένα δρόμο της Νέας Υόρκης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, το Νοέμβριο του 2013, ως γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας είχε πάρει την πρωτοβουλία να σταλεί επιστολή στον τότε Δημοτικό Σύμβουλο της Νέας Υόρκης, που εκλεγόταν στην Αστόρια, Πίτερ Βαλόουν (τζούνιορ). Το αίτημα επανέφερε πριν λίγο καιρό, ως πρόεδρος πια της Ομοσπονδίας, ζητώντας την υποστήριξη του νέου δημοτικού συμβούλου από την ίδια περιοχή, του Κώστα Κωνσταντινίδη, ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο. Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα της Ομοσπονδίας.

Η τελετή συνέπεσε με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του αρχιεπισκόπου Ιακώβου, καθώς και πενήντα χρόνων από τη συμμετοχή του με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην αντιρατσιστική πορεία της Σέλμα, στην πολιτείας της Αλαμπάμα.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγου
 ΠΗΓΗ greeknewsonline


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου