Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΗΠΑ

Ο Καμμένος προτείνει συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με ΗΠΑ
«Οι συνεχείς παρεμβάσεις Ομπάμα προς Μέρκελ θεωρώ ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μία πορεία προς τη λύση της πίεσης, την οποία δέχεται η Ελλάδα, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο κ. Καμμένος παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου και στην μετονομασία οδού στην Αστόρια σε οδό Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Παρέστη επίσης και στην ετήσια Εθνική Σύνοδο της Κυπριακής Ομοσπονδίας όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα την πρόσκληση της Ομοσπονδίας των Κυπριακών Σωματείων. Τα προβλήματα του Ελληνισμού είναι κοινά και είναι σημαντικό ότι αυτή η συγκέντρωση γίνεται μεταξύ δύο ιστορικών ημερομηνιών, της 25ης Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 1ης Απριλίου, ημέρα του ξεσηκωμού της ΕΟΚΑ. Δύο διαφορετικοί ξεσηκωμοί, που οδήγησαν όμως στη λευτεριά. Έχουμε το μεγάλο εθνικό θέμα, το Κυπριακό, το οποίο παραμένει πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Την ώρα που παραβιάζονται διεθνείς κανόνες και την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρεμβαίνει και τις επιλύει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το Κυπριακό ως το θέμα που ακριβώς είναι, θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι διαμορφούμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερότητα στην περιοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παίζουν σημαντικό ρόλο για αυτή τη σταθερότητα. Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα της Ελλάδος και της Κύπρου, η συνεργασία με το Ισραήλ και με τις χώρες οι οποίες δέχονται την επίθεση του εξτρεμισμού και αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση και νέων κανόνων πλέον στην ευρύτερη περιοχή. Η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση και θεωρώ ότι πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος».
Όσον αφορά στη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα ο κ. Καμμένος σχολίασε: «Είναι ξεκάθαρη η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα και στη δήλωση για την 25η Μαρτίου, που είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, δεν είναι μία τυπική δήλωση Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του προς την κυρία Μέρκελ και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση προς τη χώρα θεωρώ ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μία πορεία προς τη λύση της πίεσης την οποία δέχεται η Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.
Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντηση που είχα με την κυρία Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government) agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα. Η αμυντική συνεργασία είναι άριστη, θέλω να σας πω ότι ήδη υπογράψαμε μια πολύ μεγάλη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό για τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και θα προχωρήσει η συνεργασία και στην αναβάθμιση με την Lockheed Martinτων αεροσκαφών F-16. Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στη συνάντηση που θα έχω την 21η Μαΐου, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη βοήθεια σε παροχή αμυντικού υλικού δωρεάν και σε συνεργασίες. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ή άλλως το προσωπικό έχει πλέον υψηλό ηθικό και άριστη οργάνωση για την αντιμετώπιση κάθε απειλής».
Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας που γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο με 16 ελληνικά νησιά, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «οι χάρτες δεν γκριζάρουν με μαύρα μολύβια. Με την ιστορία και με το αίμα των λαών γκριζάρουν».
Ερωτηθείς μάλιστα, τι θα απαντούσε η Ελλάδα αν οι Αμερικανοί έλεγαν να δεχτούμε συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε: «Κατ’ αρχήν εμείς έχουμε πει ότι όσον αφορά στην Κύπρο, είναι ξεκάθαρη η κυπριακή κυβέρνηση, ότι βεβαίως, και για τους Τουρκοκυπρίους, στα θέματα των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην περιοχή εκεί, θα υπάρξει το δίκαιο μερίδιο και η κυπριακή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη. Το Αιγαίο είναι ελληνικό, υπάρχουν συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα, ο χώρος και το υπέδαφος ακολουθούν τα χωρικά ύδατα και τα εδάφη, τα οποία δεν είναι υπό αμφισβήτηση, ούτε υπάρχουν γκρίζες περιοχές».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τον υπουργό συνοδεύουν στην Αμερική ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου