Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Αμέριστη η στήριξη της Ινδίας στο Κυπριακό (ΦΩΤΟ)

Επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Ινδίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό – Κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών – Αμέριστη η στήριξη της Ινδίας στο Κυπριακό, διαμήνυσε ο Ram Nath Kovind
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Ινδίας κ. Shri Ram Nath Kovind, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο
Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Ινδίας συνοδευόμενος από τη σύζυγο του έφθασαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η σύζυγος του κα Άντρη Αναστασιάδη, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση των εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και ακολούθως ο Πρόεδρος της Ινδίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακάριου Γ΄, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Πρόεδρο Kovind ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα, ενώ ο Πρόεδρος της Ινδίας χάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ένα μαρμάρινο μικρό τραπέζι από υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του Ταζ Μαχάλ, καθώς και ένα βιβλίο για τον Μαχάτμα Γκάντι.
Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Στη συνέχεια, στην παρουσία των δύο Προέδρων, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Περιβάλλοντος.
Αμέσως μετά οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε στις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας των δύο χωρών, είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα «συμφωνήσαμε τη σύσταση Υπουργικής Ομάδας Εργασίας η οποία θα εποπτεύει τις εργασίες για την ολοκλήρωση των διμερών συμφωνών που εκκρεμούν και θα διασφαλίσει την εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών, ιδιαίτερα αυτές στους τομείς της οικονομίας, της εμπορικής ναυτιλίας, των επενδύσεων και του τουρισμού».
Πρόσθεσε ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπεγράφησαν σήμερα, αλλά και οι τέσσερεις διμερείς συμφωνίες που είχαν υπογραφτεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ινδία τον Απρίλιο του 2017, αποτελούν απόδειξη της αποφασιστικότητας των δύο χωρών να ενισχύσουν τη διμερή τους συνεργασία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «οι σημερινές συνομιλίες διεξήχθησαν σε ένα κλίμα φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης κάτι που χαρακτηρίζει το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων».


Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, για το θέμα των Μεταρρυθμίσεων στα ΗΕ και συμφώνησαν για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν αποτελεσματικό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ενώ διαβεβαίωσαν για τη στήριξη τους στην ολοκλήρωση μιας Σύμβασης των ΗΕ που να ενισχύει το πλαίσιο μιας παγκόσμιας συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης διεθνούς τρομοκρατίας.
Επεσήμανε ακόμη ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν την εμβάθυνση των σχέσεων Ινδίας – ΕΕ.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ινδίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα, αλλά και για την προοπτική επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επαναλαμβάνοντας την αμέριστη προσήλωση του στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Ινδίας για τη σημαντική στήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο τόσο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού όσο και για τη συμβολή της χώρας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ινδίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ξεχωριστή σχέση Ινδίας και Κύπρου έχει βαθιές ρίζες, υπογραμμίζοντας τη φιλία που υπήρχε ανάμεσα στον Εθνάρχη Μακάριο και τον Μαχάτμα Γκάντι.
Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Ινδίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Ινδίας είπε ότι συζήτησαν θέματα που άπτονται της οικονομίας και των επενδύσεων, του τραπεζικού τομέα και των ευκαιριών που μπορούν να προκύψουν για εκατέρωθεν επενδύσεις.
Είπε, τέλος, ότι συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνή φόρα.

ΠΗΓΗ cyprustimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου