Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Οργή Μακρόν για την ματαίωση της Συνόδου Κορυφής: Αποτύχαμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση! - ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Για «αποτυχία που βγάζει μια αρνητική εικόνα για τη λειτουργία της ΕΕ» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ έδειξε ως κύριο υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες», δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της «διαίρεσης» στο ΕΛΚ και το «γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο».


Η Σύνοδος Κορυφής μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων διεκόπη για αύριο το μεσημέρι, Τρίτη, 2 Ιουλίου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν στο Twitter, μετά την αδυναμία εξεύρεσης συναινετικής λύσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση και να την αναβάλει για αύριο στις 11 το πρωί τοπική ώρα, καθώς το ολονύκτιο παζάρι φαίνεται πώς εξάντλησε τους 27 ηγέτες -απόντος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη- αφού ξεπέρασε ακόμη και τις δραματικές διαπραγματεύσεις για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015.

«Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή», συνέχισε το κατηγορώ του ο Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν «προσωπικές φιλοδοξίες και κρυφές ατζέντες».

Επιπλέον, εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν το μέλλον της ΕΕ τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. «Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιστρέψει σήμερα στο Παρίσι, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ και θα βρίσκεται και πάλι αύριο στις Βρυξέλλες για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου