Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019

Κυπριακή ΑΟΖ: Η «μάχη» Ελλάδας-Κύπρου στην αυριανή Σύνοδο της ΕΕ

Η κυπριακή ΑΟΖ θα είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει αύριο 15 Ιουλίου , στις Βρυξέλλες, όπου τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θα προωθήσουν τις θέσεις τους αναφορικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.
Με τον «Πορθητή» να βρίσκεται ακόμα σε απόσταση χιλιομέτρων από την Πάφο, αλλά και με την παρουσία ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Νίκος Δένδιας προετοιμάζονται για «μάχη» στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι επόμενες κινήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και θα έχει μια πρώτη συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στο περιθώριο των εργασιών του ΣΕΥ, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στη βελγική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην τακτική σύνοδο του ΣΕΥ, θα ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Δένδια για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ως επίσης για τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, νοουμένου ότι θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
«Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων, την πρώτη συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης για τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, νοουμένου ότι θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ατζέντα στην αυριανή Σύνοδο της ΕΕ

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις επί διαφόρων επίκαιρων ζητημάτων που αφορούν στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η κατάσταση στο Ιράν, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων, η διαμορφούμενη κατάσταση σε Ιράκ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και οι εξωτερικές πτυχές της Μετανάστευσης, υιοθετώντας σχετικά συμπεράσματα.
Σε συνέχεια σχετικών ενημερώσεων που έγιναν και στο πλαίσιο προηγούμενων συνόδων, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του αναφορικά με την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προστίθεται.
Πηγή: ΚΥΠΕ / Offsite
ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου