Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Νετανιάχου: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στον γενναίο κουρδικό λαό - Η Βρετανία ζητεί αυτοσυγκράτηση, η Γαλλία καλεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρεσβευτή

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα την τουρκική στρατιωτική επίθεση κατά κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία και προειδοποίησε για την πιθανότητα εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων.
«Το Ισραήλ καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές στην Συρία και προειδοποιεί κατά των εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους πληρεξούσιούς της», τονίζει ο Νετανιάχου σε μήνυμά του στο Twitter. «Το Ισραήλ είναι έτοιμο να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στον γενναίο κουρδικό λαό», υπογραμμίζει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα η Βρετανία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόκλησης μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης και μπορεί να υπονομεύσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι μίλησε με την Άγκυρα «για να εκφράσει την απογοήτευση της Βρετανίας και την ανησυχία της για την στρατιωτική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία και για να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση».
«Η επέμβαση δημιουργεί τον κίνδυνο για μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση και υπονομεύει την προσήλωση στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο Τούρκος πρεσβευτής στο Παρίσι εκλήθη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, εν μέσω της θύελλας αντιδράσεων που προκαλεί διεθνώς η απόφαση της Άγκυρας να στείλει στρατεύματα στη βόρεια Συρία για να επιτεθούν σε κουρδική πολιτοφυλακή.
«Κλήθηκε σήμερα το απόγευμα μετά την επίθεση στη Συρία», διευκρίνισε η διπλωματική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Πράγματι, θα μεταβώ σύντομα», επιβεβαίωσε ο πρεσβευτής Ισμαήλ Χακί Μουσά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το AFP.
Η επίθεση της Τουρκίας έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς πολλές χώρες φοβούνται μια αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους. Εξάλλου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για απόψε το βράδυ.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου