Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Η Φινλανδία καταδικάζει την τουρκική εισβολή, κόβει τις εξαγωγές όπλων

Την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία καταδίκασε η κυβέρνηση της Φινλανδίας, ενώ επίσης δεσμεύθηκε να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα. Σημειώνεται ότι πριν από μόλις τρεις εβδομάδες, η φινλανδική κυβέρνηση είχε εγκρίνει τις εξαγωγές drones στην Τουρκία.
 
«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Σε ό,τι αφορά τον δικό μου τομέα ευθύνης, σημειώνω το εξής:
Η Φινλανδία δεν εξάγει υλικό άμυνας σε χώρες που κηρύττουν πολέμους ή παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Άντι Καϊκκόνεν. «Δεν θα χορηγούνται, προς το παρόν, νέες άδειες για την εξαγωγή όπλων από τη Φινλανδία στην Τουρκία. Ερευνάται η κατάσταση επίσης και γις τις άδειες για εξαγωγές όπλων που έχουν χορηγηθεί ήδη», σημείωσε ο ίδιος.
Η φινλανδική κυβέρνηση εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη σύρραξη στη Συρία. «Οι ενέργειες της Τουρκίας επιδεινώνουν την ήδη περίπλοκη κρίση στη Συρία. Ανησυχούμε πολύ για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα μέτρα στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία», τόνισε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι νέες εξελίξεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέα προσφυγική κρίση. Η τουρκική επιχείρηση στα εδάφη της βόρειας Συρίας συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε γνωστό ότι ο τουρκικός στρατός έχει πλήξει 181 στόχους των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου