Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα Βαρώσια

Δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ανακοίνωση τύπου την οποία εξέδωσε το Σ.Α. και ανέγνωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρός του, Jerry Matjila, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του σώματος. Οι διαβουλεύσεις έγιναν κατόπιν προσφυγής της Κύπρου, με αφορμή τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου.
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει ότι τα μέλη του καλωσορίζουν την ενημέρωση που είχαν από τον αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Όσκαρ Φερνάντεζ Ταράνκο για την κατάσταση στην Κύπρο.

 «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα».
 Τόνισαν τη σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων του. Παράλληλα, «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την απόφαση 2483 (2019) και τη σημασία μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν προκειμένω, κάλεσαν τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Ενθάρρυναν επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
 Καταλήγοντας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «κάλεσαν τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας για μια διευθέτηση».

Στη συνεδρίαση έλαβαν το λόγο οι πρέσβεις και των 15 χωρών μελών του Σ.Α.. Σημαντική κρίνεται η παρουσία της μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ, πρέσβειρας Κέλι Κραφτ – που μίλησε εκ μέρους της χώρας της - και των δύο αναπληρωτών μονίμων αντιπροσώπων

ΠΗΓΗ iellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου