Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Κοινή Διακήρυξη Med7 και μηνύματα Μητσοτάκη προς C.Michel και Ur. von der Leyen

Σε κοινή δήλωση προέβησαν την Πέμπτη οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Ισπανίας που απαρτίζουν τoν διεθνή διακρατικό οργανισμό Med7. Όπως αναφέρθηκε στην Καθημερινή, Κεντρικός άξονας της διακήρυξης τους ήταν η αποδοχή από τα άμεσα ενδιαφερόμενα της περιοχής κράτη «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου θάλασσας και ιδιαίτερα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διακήρυξη ακολουθήθηκε από τηλεδιάσκεψη μεταξύ των χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπουργοί εξωτερικών Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Ισπανίας εξέφρασαν την στήριξη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τις προκλητικές ενέργειας και την παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Το όλο παράλογο της υπόθεσης είναι ότι για την Τουρκία δεν τίθεται θέμα παραβίασης και πολύ περισσότερο το θεωρεί ως δικαίωμα της διατηρεί το τρυπάνι υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Κύπρου. Μάλιστα για το λόγο αυτό, ο Çağatay Erciyes, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που είναι υπεύθυνος για τα όρια των θαλάσσιων και αεροπορικών συνόρων δημοσίευσε πριν λίγες μέρες στο Twitter ένα χάρτη που δείχνει ένα χάρτη με τα 24 τετράγωνα που έχει οριοθετήσει η Άγκυρα στο βαθμό που αγγίζει τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη βάσει της συμφωνίας που έκαναν τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ένα πράγμα πρέπει να γίνει αντιληπτό. Η συμφωνία θεωρείται άκυρη και έχει επικριθεί από πληθώρα κρατών συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον απλό λόγο ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το νόμο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Ως εκ τούτου, έστειλε ο Μητσοτάκης διαβήματα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για την ανεπίτρεπτη στάση της γειτονικής Τουρκίας καθώς μάλιστα ο παραπάνω χάρτης περικυκλώνει τη Μεγαλόνησο.

Σε ανάρτηση του στο twitter πρωθυπουργός της Κύπρου σχολίασε τον τηλεφωνικό διάλογο που είχε την Μέρκελ ως άκρως εποικοδομητικό καθώς συναποφασίστε η εκτεταμένη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έλεγχο των τουρκικών ενεργειών.
Για ακόμη μία φορά φαίνεται ότι η Τουρκία βαδίζει μόνη της αγνοώντας παντελώς την έννοια και τη βαρύτητα του διεθνούς δικαίου προσπαθώντας να αποσταθεροποίηση την  ανατολή περιοχή της Μεσογείου. Ο υπουργός ενέργεια της Τουρκίας Fatih Dönmez ανακοίνωσε ότι η εξερεύνηση πετρελαίου θα αρχίσει του επόμενους τέσσερις μήνες, παραβλέποντας ότι η εν λόγω εξερεύνηση αφορά ΑΟΖ άλλου Κράτους. Το κατοχικό ψευδοκράτος που δημιούργησε η Άγκυρα δεν αναγνωρίζεται, δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα και επομένως προσπαθούν να “αρπάξουν” από αλλού.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου