Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο διχάζουν την ΕΕ - Κρεμλίνο: Τυχόν εμπάργκο θα έβλαπτε την Ευρώπη

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων και στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας, καθώς σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα ότι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας και του πετρελαίου.

«Οι υπουργοί θα το συζητήσουν», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ στους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα συζητηθούν μέτρα κατά των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.

«Από την ιρλανδική μεριά είμαστε ανοιχτοί σε αυτό», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενυ. «Βλέποντας την έκταση της καταστροφής στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο και τον άνθρακα», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ.

Διπλωμάτες ανέφεραν στο Reuters ότι οι χώρες της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, πιέζουν για εμπάργκο ως το επόμενο λογικό βήμα, ενώ η Γερμανία προειδοποιεί να μην υπάρξουν κινήσεις πολύ γρήγορα λόγω των ήδη υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη.

«Είναι αναπόφευκτο να αρχίσουμε να μιλάμε για τον ενεργειακό τομέα και σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για το πετρέλαιο γιατί είναι τα μεγαλύτερα έσοδα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Ρούτε: Η ΕΕ εξαρτάται πάρα πολύ από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να το κόψει αύριο

Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό και δεν μπορούν απλώς να διακόψουν την προμήθεια του σε σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Πάρα πολλά διυλιστήρια στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ευρώπης εξακολουθούν να εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο και με το φυσικό αέριο είναι ακόμη χειρότερα», είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Gitanas Nauseda στο Βίλνιους, σύμφωνα με το Reuters.

Πρέπει να μειώσουμε αυτήν την εξάρτηση. Πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο, συμπλήρωσε.

Κρεμλίνο: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έβλαπτε την Ευρώπη, όχι τις ΗΠΑ

Από τη μεριά του το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πληγεί σκληρά σε περίπτωση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που θα χτυπήσει το ενεργειακό ισοζύγιο της ηπείρου, αλλά δεν θα επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Reuters.

«Ένα τέτοιο εμπάργκο θα είχε πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα επηρέαζε πολύ άσχημα το ενεργειακό ισοζύγιο στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε καθημερινή τηλεδιάσκεψη.

«Οι Αμερικανοί θα παραμείνουν ως έχουν και θα αισθάνονται πολύ καλύτερα από τους Ευρωπαίους (σ.σ. σε περίπτωση εμπάργκο πετρελαίου). Αυτό θα ήταν δύσκολο για τους Ευρωπαίους - μια τέτοια απόφαση θα έπληττε τους πάντες», ανέφερε ο Πεσκόφ.

ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου