Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Γιώργος Καπόπουλος: Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ - Η Άλωση …της Μαδρίτης;

 

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Το μήνυμα του Ερντογάν είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες αν δεν υπάρξει συνολική διευθέτηση της συμμαχικής σχέσης της 
Τουρκίας με τις ΗΠΑ η Άγκυρα θα μεγιστοποιήσει την όποια δυνατή παρενόχληση στα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Βιέννη αντιστάθηκε στην πολιορκία των Οθωμανών, σήμερα όμως τρεισήμισι αιώνες μετά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Μαδρίτη θα αποκρούσει την πολιορκία του Ερντογάν.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην ισπανική πρωτεύουσα, πανηγυρική όταν σχεδιάσθηκε με αφορμή την τεσσαρακοστή επέτειο της ένταξης της Ισπανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, κινδυνεύει με βραχυκύκλωμα από τον Ερντογάν στην περίπτωση που αποφασίσει να θέσει όλα τα θέματα που άνοιξε πρόσφατα από το Βέτο στην Σουηδία και Φιλανδία, την απειλή για εισβολή στην Συρία μέχρι την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Για να αποτραπεί ένας παρόμοιος εκτροχιασμός της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη συνήλθε πρόσφατα σε επίπεδο ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων η πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο όπου ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησαν να κατευνάσουν τον Ερντογάν ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Καλίν.

Δεν πέρασαν λίγες μέρες και καταγράφηκε η διαφορετική ρητορική του Ακάρ από τον Ερντογάν με τελευταία εξέλιξη την απόφαση του Ερντογάν να στήσει επικοινωνιακό σόου στην Μαδρίτη για την παράνομη όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα.

Το μήνυμα του Ερντογάν είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες αν δεν υπάρξει συνολική διευθέτηση της συμμαχικής σχέσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ η Άγκυρα θα μεγιστοποιήσει την όποια δυνατή παρενόχληση στα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τα δεδομένα της Πολιτικής Σκηνής στην Τουρκία δεν επιτρέπουν, δεν θεμελιώνουν την προσδοκία για πρόωρες εκλογές που θα τερμάτιζαν την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν.

Τον Απρίλιο ψηφίσθηκε αλλαγή του εκλογικού νόμου που μειώνει από το 10% σε 7% το ποσοστό που απαιτείται για την αντιπροσώπευση ενός κόμματος στη Βουλή μια τροπολογία κομμένη και ραμμένη για το ΜΗΡ του Μπαχτσελί που βλέπει τα ποσοστά του να καταποντίζονται, η ισχύς της οποίας αρχίζει ένα χρόνο μετά την υπερψήφιση της … δηλαδή τον Απρίλιο του 2023.

Το Ντεκόρ είναι προκλητικό για τον Ερντογάν σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Στην πρωτεύουσα της Καθολικής Ισπανίας όπου τον 15ο αιώνα έσβησε διά πυρός και σιδήρου από τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα η παρουσία του Ισλάμ η μοναδική μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ υποχρεώνει τους 29 άπιστους συμμάχους της σε αλλαγή ατζέντας.

Τούτων λεχθέντων δεν μπορούμε να αποκλείσουμε η Σύνοδος Κορυφής να κυλήσει κανονικά με κάποιους τουρκικούς αστερίσκους στο κοινό ανακοινωθέν να κατευνάζουν τον Ερντογάν ή ακόμη… καλύτερα μια κάποια όποιας μορφής και διάρκειας συνάντηση με τον …αρχηγό των απίστων Μπάιντεν.

ΠΗΓΗ https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου