Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο ελληνοτουρκικής κλιμάκωσης στο Αιγαίο- Αντ/γος ε.α Λ.Καμπουρίδης

 

Σενάρια πολλά για το τι μπορούν να κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο… Καλό είναι να ακούσουμε τους ειδικούς και τις εκτιμήσεις τους. Ο Αντιστράτηγος ε.α Λάζαρος Καμπουρίδης είναι ο πλέον κατάλληλος για να μιλήσει αυτή τη περίοδο. 

Έχοντας υπηρετήσει στην Τουρκία δυο φορές -τη μία επί απόπειρας πραξικοπήματος- με διαφορετικούς ρόλους, γνωρίζει άριστα τη νοοτροπία του καθεστώτος της Άγκυρας και μπορεί να ερμηνεύσει καλύτερα όσα λέγονται απ ΄ αυτό.

Ο κ.Καμπουρίδης υποστηρίζει ότι το πιθανότερο σενάριο που μπορεί να «τρέξει» η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, είναι αυτό της παρεμπόδισης ελληνικών πλοίων που μεταφέρουν δυνάμεις στα νησιά. Με αυτό τον τρόπο θα θέσει με ηχηρό τρόπο το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Πολύ σημαντικό είναι να δούμε αν ο Ερντογάν θέσει αυτό το ζήτημα στο ΝΑΤΟ για να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των «συμμάχων» μας. Αν αυτές παραμείνουν σε αυτά που ξέρουμε ,ο Ερντογάν θα το θεωρήσει «πράσινο φως».

Ο κ.Καμπουρίδης υποστηρίζει ότι σε αυτό το σενάριο θα πρέπει να επικεντρώσουν οι ΕΔ και ειδικά ο Στόλος μας.

Επισημαίνει ακόμη ότι με αυτό το τρόπο η Τουρκία θα υποχρεώσει την Ελλάδα να αντιδράσει, κάτι που επιδιώκει ανεπιτυχώς εδώ και καιρό.

Ο Αντιστράτηγος ε.α απομυθοποιεί τις τουρκικές ΕΔ χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να τις υποτιμά. Εξηγεί ποιες είναι οι αδυναμίες τους με γεγονότα που ο ίδιος έχει επισημάνει από τα όσα είδε με τα μάτια του, όσο υπηρετούσε στην Τουρκία.

Υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίξει το «δόγμα των 2,5 πολέμων» και εξηγεί ,γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο απ ΄ ότι πρέπει για τον τουρκικό κίνδυνο.


ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου