Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Νέο κρεσέντο Πούτιν: Απειλεί με τον βαλλιστικό πύραυλο Σαρμάτ και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων για το Καλίνινγκραντ

 

Απειλεί και πάλι με τον πύραυλο Σαρμάτ ο Πούτιν - Τι συμβαίνει στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ

Έξαλλος με τον αποκλεισμό του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του, σήμερα Τρίτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας, επανέφερε το φόβητρο του βαλλιστικού πυραύλου Σαρμάτ που όπως είπε θα είναι έτοιμος να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει συνολικά τις ένοπλες δυνάμεις της.

Πηγή της νέας έντασης που τροφοδοτεί τις απειλητικές δηλώσεις του Πούτιν είναι ο σιδηροδρομικός αποκλεισμός του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως "η ασφάλεια των ρωσικών συνόρων είναι απαραίτητο να ενισχυθεί υπό το φως των νέων απειλών συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ".

 Ο Πατρούσεφ δήλωσε πως τα ρωσικά αντίμετρα για τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ θα έχουν "πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας" χαρακτηρίζοντας την ενέργεια της χώρας ως "εχθρική".

Ρωσικό διάβημα στον πρεσβευτή της ΕΕ στη Μόσχα

Η Ρωσία κατέθεσε γραπτή διαμαρτυρία στον πρεβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα μετά τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Η απάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς είναι πως ζητήθηκε από τη "Ρωσία να επιλύσει το ζήτημα με το Καλίνινγκραντ δια της διπλωματικής οδού" ενώ σημείωσε πως τα αγαθά που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις φτάνουν στο ρωσικό έδαφος απρόσκοπτα.

Πεσκόφ: "Δεν μπορεί να αποκλειστεί η θανατική ποινή για πολίτες των ΗΠΑ"

Αναφορικά με το θέμα των Αμερικανών που έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως "δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Γενεύης" και άρα "δεν μπορεί να αποκλειστεί η θανατική ποινή για πολίτες των ΗΠΑ".

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων Μόσχας - Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ κατηγόρησε και πάλι την ουκρανική πλευρά ότι δεν κάνει καμία προσπάθεια να επανεκκινήσει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Τι συμβαίνει στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ

Η κυβέρνηση του Βίλνιους αποφάσισε την απαγόρευση της διέλευσης προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του εδάφους της Λιθουανίας προς και από τον θύλακα, επικαλούμενη τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κυρώσεις.

Ένας από τους βασικούς συνεργάτες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στον ρωσικό θύλακα Καλίνιγκραντ για να συζητήσει την εθνική ασφάλεια εν μέσω διαμάχης με τη Λιθουανία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που απαγόρευσε τη διέλευση προς το ρωσικό έδαφος προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, θα προεδρεύσει συνεδρίασης για την ασφάλεια στο Καλίνινγκραντ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το RIA, το ταξίδι του, που περιλαμβάνει συζήτηση για τις μεταφορές, σχεδιάστηκε πριν την απαγόρευση από την πλευρά της Λιθουανίας που όπως εξηγούν αποτελεί εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Πού είναι το Καλίνινγκραντ

Το Καλίνινγκραντ, παλαιότερα γνωστό ως Κένιγκσμπεργκ, πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας, κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945 και προσχώρησε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου