Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Νέοι εκβιασμοί Ερντογάν: Ζητά από την Σουηδή πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Άμυνας

 

Η απαίτηση του Ερντογάν βασίζεται σε μια ομιλία του Χούλτκβιστ σε ένα πάρτι πριν από 10 χρόνια, όπου εξυμνεί την τρομοκρατική ανταρτική οργάνωση PKK και τον φυλακισμένο ηγέτη της Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η Expressen. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον θα πρέπει να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Expressen.

Η απαίτηση του Ερντογάν βασίζεται σε μια ομιλία του Χούλτκβιστ σε ένα πάρτι πριν από 10 χρόνια, όπου εξυμνεί την τρομοκρατική ανταρτική οργάνωση PKK και τον φυλακισμένο ηγέτη της Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η Expressen.

Το 2011, ο Χούλτκβιστ – βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών εκείνη την εποχή – συμμετείχε σε ένα πάρτι στο Σπίτι του Λαού στο Μπόρλουνγκε για τον εορτασμό των 33ων γενεθλίων του PKK, μία ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα.

Εκείνη την εποχή, δήλωσε ότι παρευρέθηκε στην εκδήλωση επειδή ήθελε να υπερασπιστεί τους Κούρδους. Συγκεκριμένα, ήθελε να δείξει την υποστήριξή του στο κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, το οποίο έκτοτε έχει μετονομαστεί σε Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών, στις προσπάθειές του να αναγνωριστεί η κουρδική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα στην Τουρκία.

«Είπα ότι οι Κούρδοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί ως λαός, ότι είναι λάθος να διώκονται όσοι είναι μέλη του BDP, ότι είναι λάθος να φυλακίζονται άνθρωποι και να αρνούνται στους Κούρδους τη χρήση της γλώσσας τους σε επίσημα πλαίσια», δήλωσε τότε.

«Η υποστήριξη του BDP είναι μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση την οποία υποστηρίζω. Δεν υποστηρίζω τη βία ή την τρομοκρατία. Το να πηγαίνεις σε μια συνάντηση και να λες αυτά τα πράγματα δεν είναι πρόβλημα», δήλωσε ο Χούλτκβιστ, προσθέτοντας ότι «η ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα και ότι η δημοκρατία γίνεται σεβαστή».

«Η Τουρκία θέλει την απομάκρυνση του Χούλτκβιστ από υπουργός Άμυνας», σύμφωνα με πληροφοριοδότη της Expressen, ο οποίος επισήμανε ότι το θέμα έχει τεθεί σε επαφές μεταξύ κυβερνητικών εκπροσώπων στη Σουηδία και την Τουρκία.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται την ώρα που η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία να εκπληρώσει μια σειρά προϋποθέσεων για να εγκρίνει την αίτησή της στο ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών είναι η απαίτηση να διακόψει η Στοκχόλμη κάθε σχέση με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που μάχεται το ISIS, καθώς η Άγκυρα τη θεωρεί ένοπλη πτέρυγα του PKK.

 8


ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου