Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για το ουκρανικό σιτάρι - Τι φοβάται το Κίεβο

 

Το Κίεβο ανησυχεί ότι η απομάκρυνση των ναρκών από τη θάλασσα, θα μπορούσε να αφήσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού, το μόνο που παραμένει σε Ουκρανική δικαιοδοσία, ανοιχτό στη ρωσική επίθεση

Να ανοίξουν το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη θάλασσα ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές σιτηρών κι άλλων αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας, συμφώνησαν Ρωσία και Τουρκία, με το Κίεβο ωστόσο να αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προσέφερε στρατιωτική βοήθεια για την εκκαθάριση ναρκών στα ανοικτά των ακτών της Οδησσού ενώ παρέχει και συνοδεία στα πλοία που θα μεταφέρουν τα σιτηρά με την Ουκρανία να μην έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Κίεβο ανησυχεί ότι η απομάκρυνση των ναρκών από τη θάλασσα, θα μπορούσε να αφήσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού, το μόνο που παραμένει σε Ουκρανική δικαιοδοσία, ανοιχτό στη ρωσική επίθεση.

Η Τουρκία ελπίζει ότι η επικύρωση της πρότασης από τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας εκτεταμένης επισιτιστικής κρίσης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει συνομιλίες στην Άγκυρα για το σχέδιο την Τετάρτη, ενώ παραμένει ασαφές εάν η Ουκρανία θα στείλει εκπρόσωπο.

«Σχολιάζοντας εκ των προτέρων την επίτευξη της συμφωνίας, η Ρωσία επιδιώκει να μεταθέσει την ευθύνη στην Ουκρανία για το ότι έχουν διακοπεί οι εξαγωγές προϊόντων», δήλωσε ο Taras Kachka, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας.

«Αλλά το γεγονός παραμένει ότι η επισιτιστική κρίση δημιουργήθηκε τεχνητά μόνο από τη Ρωσία».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι θαλάσσιοι δίοδοι για τις εξαγωγές σιτηρών κι άλλων προϊόντων από την Ουκρανία έχουν διακοπεί ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα, να είναι ορατός ο  κίνδυνος έλλειψης τροφής σε όλο τον κόσμο.

Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα λιμάνια στη μαύρη θάλασσα εάν και η ΕΕ άρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της που περιορίζουν τις εξαγωγές λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων.

Το ρωσοτουρκικό σχέδιο ωστόσο, θα επιτρέψει την απομάκρυνση των ναρκών κοντά στην Οδησσό και θα εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η Τουρκία, η οποία επιδιώκει εδώ και μήνες να μεσολαβήσει στη σύγκρουση, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθεί και να συντονίζει τις αποστολές. Η Ουκρανία δεν συμμετείχε άμεσα στις συνομιλίες, σύμφωνα με αξιωματούχο εκεί.

Η Ρωσία απαιτεί επίσης τη δυνατότητα επιθεώρησης πλοίων που πηγαίνουν στην Ουκρανία για όπλα, μια προϋπόθεση στην οποία το Κίεβο αντιστάθηκε.

ΠΗΓΗ https://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου