Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Εξαιρετική ιδέα κατάλληλη και για μας; Πλοίο με UAV, USV και UUV

Το ναυτικό της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την κατασκευή σκάφους επιφανείας πολλαπλών αποστολών το οποίο όμως θα είναι και πλατφόρμα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV), μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV) και μη επανδρωμένων υποβρυχίων σκαφών (UUS), δηλαδή πλατφόρμα τρία σε ένα!

Όπως αναφέρει το έγκυρο Janes το σχέδιο για το σκάφος “Ναυτική Πλατφόρμα Πολλαπλών Αποστολών” (Plataforma Naval Multifuncional – ΡΝΜ) εγκρίθηκε επίσημα από το υπουργείο Άμυνας της χώρας και μαζί εγκρίθηκε και κονδύλι 94,5 εκ. ευρώ για την περίοδο 2023-2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα προέρχονται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ναυτικό θα πρέπει να διευκρινίσει το πόσοι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα, τις απαιτήσεις του προγράμματος τα τεχνικά δεδομένα και τις αναθέσεις συμβολαίων σχετικά με το πλοίο. Το σχεδιαζόμενο πειραματικό σκάφος θα μπορεί να αναλάβει πολλούς ρόλους, από επιτήρηση και αναγνώριση, μέχρι έρευνα και διάσωση, υποβρύχια επιτήρηση, επιστημονικές έρευνες και βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών.

Εννοείται ότι οι πολεμικές εφαρμογές ενός τέτοιου, επιχειρησιακού, σκάφους θα είναι πολλές και η χρησιμότητά του μεγάλη, ειδικά για χώρες με μικρούς πόρους ανθρώπινους και οικονομικούς. 

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου