Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Γερμανία και Αυστρία προτρέπουν τις χώρες της ΕΕ να συνάψουν συμφωνίες ενεργειακής αλληλεγγύης

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επισκέφθηκε την Τρίτη για πρώτη φορά στη θέση του στη Βιέννη την Αυστριακή υπουργό Περιβάλλοντος Λεονόρ Γκέβεσλερ, όπου υπέγραψαν κοινή δήλωση. [EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA]

Εν μέσω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, οι δύο γειτονικές χώρες υπέγραψαν την Τρίτη συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας, στην οποία συνέστησαν και σε άλλα κράτη μέλη να ακολουθήσουν γρήγορα το παράδειγμά τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επισκέφθηκε την Τρίτη για πρώτη φορά στη θέση του στη Βιέννη την Αυστριακή υπουργό Περιβάλλοντος Λεονόρ Γκέβεσλερ, όπου υπέγραψαν κοινή δήλωση.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική από ποτέ στη σημερινή ενεργειακή κρίση. Αυτό περιλαμβάνει επίσης στενότερη διαβούλευση και συντονισμό μεταξύ των άμεσων γειτόνων», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η ανάγκη απεμπλοκής από την εξάρτηση από τη Ρωσία ενισχύει επίσης τη συνεργασία, δήλωσαν οι υπουργοί. Η Λεονόρ Γκέβεσλερ υπογράμμισε: «Δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να διχαστούν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Η Αυστρία και η Γερμανία είχαν ήδη συνάψει τον Σεπτέμβριο του 2021 διμερή συμφωνία αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού SoS, και τώρα η συνεργασία πρόκειται να εμβαθυνθεί περαιτέρω.

Αυτό αφορά την αμοιβαία υποστήριξη στη χρήση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τη διαμετακόμιση επίσης σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου.

Στη δήλωση, η Γερμανία και η Αυστρία καλούν επίσης «όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνάψουν όλες τις εκκρεμείς συμφωνίες αλληλεγγύης το συντομότερο δυνατό και, αν είναι δυνατόν, πριν από τον Οκτώβριο του 2022».

Ως εκ τούτου, η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, ένας εθελοντικός μηχανισμός συντονισμού που υποστηρίζει την αγορά φυσικού αερίου και υδρογόνου για την ΕΕ, θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.

Μόλις τη Δευτέρα, η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσαν στην Πράγα ότι σχεδιάζουν επίσης μια συμφωνία συνεργασίας για το φυσικό αέριο. Στις 20 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλαίσιο αλληλεγγύης της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

Από Laura Kabelka I EURACTIV.de | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρη

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου