Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Ινδία: Θεσπίζει Μηχανισμό Διεθνών Εμπορικών Διακανονισμών στο Εθνικό της Νόμισμα για να Διευκολύνει το Εμπόριο με Ρωσία και Ιράν

 

Τη Δευτέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (Reserve Bank of India -RBI) ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό διεθνών εμπορικών διακανονισμών σε ρουπίες Ινδίας (INR) με άμεση ισχύ

Σύμφωνα με την RBI, «προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου με έμφαση στις εξαγωγές από την Ινδία και να υποστηριχθεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον της παγκόσμιας εμπορικής κοινότητας για το INR, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή μια πρόσθετη ρύθμιση για τιμολόγηση, πληρωμή και διακανονισμό των εξαγωγών/εισαγωγών σε INR». 

«Αυτό το βήμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις γειτονικές χώρες, καθώς και για εκείνες τις χώρες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη ρουπία ως βασικό νόμισμα για τη διαφοροποίηση των εμπορικών συναλλαγών στους κανόνες διακανονισμών», δήλωσε ο Rahul Bajoria, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays στην Ινδία. 

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Προώθησης Εξαγωγών Μηχανικών, Mahesh Desai, σημείωσε ότι ο νέος μηχανισμός «θα διευκόλυνε το εμπόριο με χώρες υπό κυρώσεις, όπως το Ιράν και η Ρωσία». 

Το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας έχει σχεδόν σταματήσει λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τα νέα βήματα επιτρέπουν στους Ινδούς εξαγωγείς και εισαγωγείς να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς Vostro σε ρουπία για τον διακανονισμό συναλλαγών σε ρουπίες και οι τράπεζες θα χρειαστούν την έγκριση της RBI για να χρησιμοποιήσουν το σύστημα διακανονισμού. «Βλέπουμε αυτό ως ένα πρώτο βήμα προς την 100% μετατρεψιμότητα της ρουπίας», είπε ο Ντεσάι, σημειώνοντας ότι θα μειώσει επίσης τους κινδύνους διακυμάνσεων του νομίσματος για τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς.

ΠΗΓΗ https://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου