Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

“STAR WARS”… Κάνουν πράξη οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία τον “Πόλεμο των Άστρων”; (vid.)

 

Ολική επαναφορά του Πολέμου των Άστρων; Δορυφορικό δίκτυο εντοπισμού και ιχνηλάτισης πολυηχητικών όπλων δημιουργούν οι ΗΠΑ. 

Στα μέσα Ιουλίου του 2022, η SDA (Space Development Agency), η Υπηρεσία Διαστημικών Προγραμμάτων των ΗΠΑ δηλαδή, ανακοίνωσε την υπογραφή συμβάσεων συνολικού ύψους 1,317 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο δύο υποπρογραμμάτων, με αντικείμενου την κατασκευή, εκτόξευση και τοποθέτηση σε χαμηλή περιγήινη τροχιά 28 συνολικά δορυφόρων. Σκοπός τους θα είναι θα εντοπίζουν και θα ιχνηλατούν βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα και κυρίως, πολυηχητικά όπλα.

Το ποσό αυτό βέβαια καλύπτει τις δαπάνες για την αρχική μόνο φάση του προγράμματος, από τη στιγμή που οι εκτοξεύσεις των πρώτων δορυφόρων, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε χρονικό διάστημα τριών ετών, συγκροτώντας σε μικρό χρονικό διάστημα το δίκτυο επιτήρησης NDSA (National Defense Space Architecture). Όμως, το δίκτυο εντοπισμού και ιχνηλάτισης πολυηχητικών όπλων, δεν θα είναι μόνο οι 28 αυτοί δορυφόροι.

Γιατί εκτός από αυτούς (Tracking Layer), θα υπάρχει και ένα δεύτερο, επίσης δορυφορικό δίκτυο, το οποίο θα είναι αποκλειστικά δεσμευμένο στη διανομή πληροφοριών και δεδομένων σε πλειάδα από πλατφόρμες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Το ξεχωριστό δορυφορικό δίκτυο επικοινωνιών/διανομής πληροφοριών που ονομάζεται με τη σειρά του Transport Layer, θα έχει φυσικά πλανητική εμβέλεια.

Θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού θα απαρτίζεται από 300 έως 500 δορυφόρους, οι οποίοι θα κινούνται επίσης σε χαμηλή περιγήινη τροχιά (LEO – Low Earth Orbit) και σε ύψη που θα κυμαίνονται από 750 έως 1200 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Με βάση τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, με το Transport Layer σε πλήρη λειτουργία, θα καλύπτεται το 95% της επιφάνειας της γης μόνιμα από δύο τουλάχιστον δορυφόρους και το 99% από έναν, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, 365 ημέρες το χρόνο.

Οι συμβάσεις της αρχικής φάσης (Tranche 1) δημιουργίας του Tracking Layer που θα αξιοποιείται για να παρέχει ενδείξεις, προειδοποιήσεις, ιχνηλάτιση και στοχοποίηση πυραυλικών απειλών, υπογράφηκαν με τις L3Harris technologies Inc. και Νorthrop Grumman Strategic Space Systems. Το ποσό που κατανεμήθηκε για την πρώτη ήταν 700 εκατ. δολάρια και για τη δεύτερη 617 εκατ. δολάρια.

Καθένας από τους δύο κατασκευαστές, έχει αναλάβει την κατασκευή 14 δορυφόρων που θα είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες συνεχούς, ευρείας θέασης (WFOV – Wide Field of View/OPIR – Overhead Persistent Infra Red). To ύψος της τροχιάς των 28 δορυφόρων θα είναι περί τα 1000 χιλιόμετρα από την γήινη επιφάνεια. Θα τοποθετηθούν σε τροχιά μέσω τεσσάρων εκτοξεύσεων πυραύλων – φορέων κάθε ένας από τους οποίους θα φέρει από εφτά δορυφόρους, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2025.

Ο έλεγχος του δικτύου επιτήρησης NDSA, θα γίνεται από ειδικά εξοπλισμένο κέντρο στην αεροπορική βάση Grand Forks της Αεροπορίας των ΗΠΑ, στη Βόρεια Ντακότα. Σήμερα ο εντοπισμός εκτόξευσης και η ιχνηλάτηση βαλλιστικών πυραύλων γίνεται μέσω του δικτύου SBIRS (Space Based Infra Red Systems) που απαρτίζεται από μεγαλύτερους, αλλά σημαντικά λιγότερους δορυφόρους.


ΠΗΓΗ  https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου