Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Ο Μενέντεζ, οι θέσεις αρχών και η αποφυγή υπερβολών

 

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μας έχει συνηθίσει να λέει τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Δεν αποφεύγει να πει αυτό που πιστεύει και οφείλει εκ της θέσεώς του να πει. Έχει τη δύναμη; Ναι, σίγουρα. 

Θεωρείται ένας σημαντικός παίκτης και παράγοντας στην Αμερικανική Διοίκηση και αυτό έχει τη σημασία του. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά την έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, στη Λευκωσία, σημείωσε ότι το status quo στην Κύπρο, οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία είναι απαράδεκτες. Ο Αμερικανός γερουσιαστής κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις του στην Κύπρο. Αναφέρθηκε, όσο λίγοι, σε εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στο νησί, αναδεικνύοντας την ουσία του προβλήματος. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση μαχητικών F-16 στην κατοχική Τουρκία. Και με την ευκαιρία και σε μία στρέβλωση σε βάρος της Λευκωσίας. «Η πλήρης άρση των απαρχαιωμένων περιορισμών στις εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο αποτελεί προτεραιότητα», επισήμανε.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τοποθετήσεις που ικανοποιούν τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία. Σημαντικές αναφορές για τις ελλαδοκυπριακές επιδιώξεις. Όλα αυτά, όμως, δεν τα λέει ο κ. Μενέντεζ για να ικανοποιήσει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα αναφέρει γιατί θεωρεί πως αυτές εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτές οι προσεγγίσεις αναδεικνύουν τις βασικές παραμέτρους και στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Είναι γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας γνωρίζει ασφαλώς καλύτερα από όλους ποιες πολιτικές πρέπει να ακολουθήσει η χώρα του. Δεν είναι ασφαλώς όλοι στην Ουάσιγκτον αυτής της άποψης. Παρακολουθούμε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων με πολύ διαφορετικές απόψεις. Παρακολουθούμε πολιτικές, που αντιστρατεύονται τις θέσεις Μενέντεζ.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως ο κ. Μενέντεζ ακολουθεί μία πολιτική αρχών, η οποία εξυπηρετεί τη χώρα του, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πολιτική αυτή συμπίπτει με τις επιδιώξεις της Ελλάδος και της Κύπρου. Είναι πολιτικές που εναρμονίζονται με τις στοχεύσεις των δύο κυβερνήσεων, Αθηνών και Λευκωσίας. Γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιούνται τέτοιες φωνές, ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες. Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς υπερβολές.

Η Θέση του "Φ"   

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου