Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στις τουρκικές προκλήσεις

 

Με την επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν.

Έντεκα ημέρες έμειναν πριν τον απόπλου του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Χαν, για την ανατολική Μεσόγειο.

Με την Άγκυρα να φαίνεται διατεθειμένη μέσα και από την πρόσφατη επιθετική ρητορική Τσαβούσογλου να ανεβάσει την θερμοκρασία στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο και τον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό.

«Ναι έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετήσει τον λαό του πολύ καλύτερα εάν εστιάσει στην αναζωογόνηση την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία αντί να αναβιώνει νεοθωμανικές αναθεωρητικές φαντασιώσεις».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος πως η Αθήνα δε θα δεχθεί καμία αμφισβήτηση.

«Η Ελλάδα πάντα θα συμπεριφέρεται υπεύθυνα αλλά πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο για εμάς».

Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τα βήματά τους και προετοιμάζονται για κάθε πιθανό σενάριο.

«Δεν πρέπει να παραλείπουμε να υπογραμμίζουμε ότι ο αναθεωρητισμός έχει πάψει να αποτελεί αποδεκτή πρακτική, και, επίσης, έστω και παθητικά, δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθεί η Διεθνής Κοινότητα», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών που αύριο θα δει τον Νίκο Δένδια, συνοδευόμενη από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, επισκέφτηκε το Σχιστό όπου συνομίλησε με μετανάστες και πρόσφυγες.

Αύριο θα μεταβεί στην Τουρκία.

«Τα μέλη μιας κοινής αμυντικής συμμαχίας δεν απειλούν το ένα το άλλο, αλλά αποδέχονται και σέβονται την κυριαρχία του άλλου».

Ο Νίκος Δένδιας αύριο αφού δει τη Γερμανίδα ομόλογό του θα μεταβεί στη Γαλλία όπου θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας μετά από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γαλλία, σε συνέχεια των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Νέες προκλήσεις Ακάρ

Στο ίδιο μήκος της προκλητικής ρητορικής του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του σε αραβικό δίκτυο, αναφέρθηκε στα F-16 και στην «κακή» στάση της Ελλάδας στο θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ακάρ, η στάση της Ελλάδας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να έχει ένας καλός γείτονας και σύμμαχος, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις επαφές για τα μαχητικά αεροσκάφη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου