Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Η Ουκρανία βομβαρδίζει τις ρωσικές δυνάμεις στα νότια, πύραυλοι χτυπούν κοντά στο Κίεβο

 

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι οι «κρίσιμες» λεπτομέρειες για την ασφαλή διέλευση των πλοίων εξακολουθούν να επεξεργάζονται. [EPA-EFE/SERGEY KOZLOV]

Η Ουκρανία ενίσχυσε τις αντεπιθέσεις της κατά των ρωσικών δυνάμεων στα νότια, ενώ η Μόσχα βομβάρδισε τα περίχωρα του Κιέβου για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, καθώς η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παρατείνεται χωρίς να διαφαίνεται τέλος.

Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Βίσχοροντ στην άκρη της ουκρανικής πρωτεύουσας την Πέμπτη (28 Ιουλίου), δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολεκσέι Κουλέμπα στο Telegram.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλούσε στο κοινοβούλιο μαζί με τον επισκέπτη πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, καθώς η Ουκρανία γιόρτασε την Ημέρα της Ουκρανικής Κρατικής Αυτονομίας με αργία για πρώτη φορά την Πέμπτη.

«Δεν έχει σημασία με τι μας απειλεί η Ρωσία- είτε πρόκειται για σειρήνες αεροπορικής επιδρομής είτε για κάτι άλλο, αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε τις άλλες χώρες να ερωτευτούν την ουκρανική μας σταθερότητα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η επίθεση διέλυσε την αίσθηση της κανονικότητας που έχει επιστρέψει στη ζωή στο Κίεβο από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τις προσπάθειες κατάληψης της πόλης τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, μπροστά στη σθεναρή ουκρανική αντίσταση.

Περισσότεροι από 10 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης την περιοχή Τσέρνιχοφ βορειοανατολικά του Κιέβου, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο κυβερνήτης της περιοχής Βιάτσεσλαβ Τσαούσοφ. Όπως και το Κίεβο, το Τσερνίχοφ δεν είχε στοχοποιηθεί εδώ και εβδομάδες.

«Αυτή ήταν η Ρωσία που πρόσφερε χαιρετισμούς για την Ημέρα Κρατικής Κυριαρχίας της Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ανησυχίες για μια «δεύτερη φάση χερσαίων επιχειρήσεων από τον εχθρό».

Η διοίκηση της βόρειας περιφέρειας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι περισσότεροι από 20 πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί στην περιοχή του Τσερνίχοφ που συνορεύει με τη Ρωσία από βάση στη Λευκορωσία – σύμμαχο της Ρωσίας.

Στο νότο, η Ουκρανία δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της έπληξαν πέντε ρωσικά προπύργια γύρω από την πόλη Χερσώνα και μια άλλη κοντινή πόλη, όπου εστιάζει τη μεγαλύτερη αντεπίθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με τη ρωσική προσαρτημένη Κριμαία, έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων λίγο αφότου άρχισαν αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η Ουκρανία περιγράφει τις ενέργειες της Ρωσίας ως έναν αυτοκρατορικού τύπου κατακτητικό πόλεμο.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσε η Δύση για να καταστρέψει σοβαρά τρεις γέφυρες στον ποταμό Δνείπερο τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας δυσκολότερο για τη Ρωσία να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της στη δυτική όχθη.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι η στρατηγική αυτή άρχισε να απομονώνει τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της Χερσώνας.

«Η 49η Στρατιά της Ρωσίας, που σταθμεύει στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, φαίνεται τώρα εξαιρετικά ευάλωτη», ανέφερε σε ένα δελτίο πληροφοριών.

Η πόλη Χερσώνα ήταν πλέον ουσιαστικά αποκομμένη από τα άλλα εδάφη που κατέχει η Ρωσία.

«Η απώλειά της θα υπονομεύσει σοβαρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρουσιάσει την κατοχή ως επιτυχία», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Ουκρανία λέει ότι έχει ανακαταλάβει κάποιους μικρούς οικισμούς στο βόρειο άκρο της περιοχής τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς προσπαθεί να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε μια ουκρανική ταξιαρχία πεζικού στο μακρινό βόρειο τμήμα της περιοχής Χερσώνα και σκότωσαν περισσότερους από 130 στρατιώτες της τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της διορισμένης από τη Ρωσία στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης που διοικεί την περιοχή της Χερσώνας, απέρριψε επίσης τις δυτικές και ουκρανικές εκτιμήσεις για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναφορές για το πεδίο της μάχης.

Το RIA ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν αποκαλύψει μια ομάδα Ουκρανών πρακτόρων στη Χερσώνα, οι οποίοι είχαν πληρωθεί για να διαβιβάσουν τις συντεταγμένες του χάρτη των ρωσικών δυνάμεων εκεί στην Ουκρανία για να τις στοχεύουν με πυροβολικό.

Δύο άνθρωποι στη νότια παραθαλάσσια πόλη Κομπλέβο ανατινάχθηκαν από θαλάσσια νάρκη ενώ κολυμπούσαν παρά την απαγόρευση, δήλωσε στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης του Μικολέφ Βιτάλι Κιμ.

Ανατολικό μέτωπο

Η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί πλήγματα κατά στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία, ενώ προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς στα ανατολικά, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τέσσερις φορές την πόλη Μπαχμούτ, η οποία έχει αναφερθεί από τη Ρωσία ως πρωταρχικός στόχος στην προέλασή της μέσω του Ντονέτσκ, δήλωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, Παύλο Κιριλένκο. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν, είπε.

Καθώς μαίνονται οι μάχες, οι διεθνείς προσπάθειες συνεχίζονται για να ανοίξουν ξανά τα ουκρανικά λιμάνια και να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών και άλλων προϊόντων.

Το να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση για τα φορτία σιτηρών από την Ουκρανία θα πρέπει να διευκολύνει τις ελλείψεις που έχουν αφήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και την πείνα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι οι «κρίσιμες» λεπτομέρειες για την ασφαλή διέλευση των πλοίων εξακολουθούν να επεξεργάζονται.

Ο Γκρίφιθς εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρώτη αποστολή σιτηρών από ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την Παρασκευή.

EURACTIV.com with Reuters | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου