Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Περί Δικαίου και Ισχύος

Του Βασίλειου Ρέπα, Αντιστράτηγου ε.α.

Απάντηση σ όσους δηλώνουν, ότι είναι αρκετό, ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, στις διαφορές, επεκτατικές βλέψεις και αναθεωρητικές απόψεις της Τουρκίας.

“Το δίκαιο έχει ισχύ, οταν υπάρχει ίση δύναμη για να εφαρμόζεται, διαφορετικά ο ισχυρός επιβάλει στον αδύναμο, αυτά που του επιτρέπει η δύναμη του και ο αδύναμος αποδέχεται αυτά που του επιβάλει η αδυναμία του.” (Θουκυδίδης).

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο η ισχύς των όπλων και ο φόβος των συνεπειών που η χρήση τους

επιφέρει, μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτροπή και ως φραγή σε αλυτρωτικές και αναθεωρητικές βλέψεις, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από λαούς που στο διάβα των αιώνων έχουν επιδείξει μόνο γενοκτονίες, καταστροφές, εκκαθαρίσεις και ξεριζωμούς.

Η αιχμή του δόρατος και πυρήνας της αμυντικής ισχύος, κάθε χώρας, είναι οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά η αποφασιστική και δεδηλωμένη βούληση του συνόλου του λαού της και κυρίως του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως και των ΜΜΕ (έντυπων, ηλεκτρονικών και διαδικτυακών), να υπερασπιστούν την εθνική  κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ.

Όμως αυτά από μόνα τους και η γεωπολιτική (Γεωστρατηγική και γαιοοικονομικη) σημασία και αξία της θέσης της χώρας δεν είναι πάντα ικανά  αν δε συνοδεύονται από καλή διπλωματία και ισχυρές συμμαχίες (πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές, εμπορικές πολιτιστικές κλπ) στη βάση κοινών συμφερόντων και αλληλοϋποστήριξης.

Η σύναψη συμμαχιών και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, αποτέλεσε διαχρονικά πολλαπλασιαστή ισχύος, ενώ αντίθετα η έλλειψη συμμαχιών υπήρξε καταστροφική.

Είναι επίσης γνωστό, ότι οι συμμαχίες και οι συμφωνίες γίνονται επί τη βάση κοινών συμφερόντων σε ΤΟΠΟ και ΧΡΟΝΟ. Είναι επίσης γνωστή η ρήση του Βρετανόυ πρωθυπουργού Χένρι Πάλμερστον, ότι:

«Τα εθνη δεν εχουν μόνιμους εχθρούς και φίλους αλλά μόνιμα συμφέροντα»

και η αγγλική παροιμία:

«Ο Εχθρός του Εχθρού μου είναι Φίλος μου και ο φιλος του εχθρού μου εχθρός μου» (αγγλικά: Enemy Of My Enemy Is My Friend and Friend of Enemy is my Enemy), που υποδηλώνει, ότι δύο μέρη μπορούν ή πρέπει να συνεργαστούν ενάντια σε έναν κοινό εχθρό.

Η πατρίδα μας μεγαλούργησε όταν είχε συμμαχίες με χώρες που είχαν κοινά συμφέροντα. Είναι επίσης γνωστό, ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως γεγονός αλλά η σχέση αιτίου αποτελέσματος είναι και παραμένει επίκαιρη διαχρονική.

ΠΗΓΗ armynow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου