Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Ερντογάν: «Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ για το γεωτρύπανο»

 

Συντηρεί την ένταση στα ελληνοτουρκικά η Αγκυρα. Μετά τη φιέστα για τον απόπλου του Αμπντουλχαμίτ Χαν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υπενθύμισε στην Αθήνα ότι φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη Μικρασιαστική Καταστροφή.

Τρεις ημέρες από την έξοδο του Αμπντουλχαμίντ Χαν και με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας να δηλώνει πως σε δύο μήνες θα ολοκληρωθούν εκεί οι εργασίες και ότι υπάρχουν 4 με 5 ακόμα σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο, Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε επιφυλακή.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δείχνοντας πως στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι πάντα το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο στην αναθεωρητική του ατζέντα στην περιοχή αναφέρθηκε και πάλι στην Ελλάδα.

«Τι κάναμε χθες – προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. «Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;» είπαν. E, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε… Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι το πρώτο στον κόσμο. Είναι ένα γεωτρύπανο».

Τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να διατηρούν το κλίμα έντασης, τονίζοντας τα μηνύματα που θεωρούν ότι έστειλε ο απόπλους του γεωτρύπανου στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της Χουριέτ που επισημαίνει πως τα ονόματα των συνοδευτικών του Αμπντουλχαμίντ είναι πεσόντων τουρκοκυπρίων στα γεγονότα της κύπρου

Απειλώντας πως η Τουρκία δεν θα ανεχτεί εξοπλισμένα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε στην Ελλάδα

«Ενώ η Τουρκία δείχνει βούληση να λύσει όλα τα προβλήματα συνολικά, η Ελλάδα παίζει με τον χρόνο εδώ… Είναι ξεκάθαρο ειδικά στη Λωζάννη ότι στα νησιά που είναι κοντά σε εμάς και στα νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Παρισίων το 1947. Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει αυτές τις περιοχές. Φέραμε το θέμα στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο δε Ακάρ υπενθύμισε την Μικρασιατική καταστροφή: «Είμαστε στον 100ο χρόνο από την μεγάλη μας νίκη που τελείωσε την απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες της Ελλάδας που έλαβαν χώρα έναν αιώνα πριν. Γιορτάζουμε τώρα. Φτάνει η 30η Αυγούστου. Θα πρέπει κάποιος να μαθαίνει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν σε απογοήτευση».

Ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του υπενθύμισε τα 26 χρόνια από την αποτρόπαιη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τα όργανα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Ένα έγκλημα που ακολουθήθηκε τρεις ημέρες αργότερα από την δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

«Παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διερεύνηση της υπόθεσης, η Τουρκία ουδέποτε συμμορφώθηκε και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των δολοφονιών ουδέποτε λογοδότησαν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 72 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ σημειώθηκε και μία αερομαχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου