Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Ταϊβάν: Η στιγμή που η Νάνσι Πελόζι φτάνει στην Ταϊπέι - Απόλυτο σκοτάδι στο αεροδρόμιο [Βίντεο]

 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, όπου επικρατούσε συσκότιση για λόγους ασφαλείες - Απειλές από την Κίνα και πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών

Το αεροσκάφος που μεταφέρει την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν περίπου στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Σε βίντεο και φωτογραφίες, φαίνεται η Πελόζι να κατεβαίνει τα σκαλιά του αεροσκάφους, εν μέσω σκότους και χωρίς φώτα και προβολείς. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος έγινε δεκτή στο αεροδρόμιο από πολυπληθή αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Ταϊβάν.

 Μόλις έφτασε, η Νάνσι Πελόζι προέβη σε ανάρτηση στο Twitter. "Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν", είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τη μετέφερε.

"Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας", είπε χαρακτηριστικά.

Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια. Το ταξίδι της Πελόζι έρχεται σε κρίσιμο σημείο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί που "παίζουν με τη φωτιά" στο θέμα της Ταϊβάν, "δεν θα έχουν καλό τέλος".

Στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών δεν κατονομάζεται Αμερικανός πολιτικός. Ωστόσο η Κίνα έχει εκφράσει σοβαρές απειλές σε περίπτωση που η Πελόζι προσγειωθεί στην Ταϊβάν.

"Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν", που χωρίζουν την ηπειρωτική Κίνα από το νησί που διεκδικείται από το Πεκίνο, μετέδωσε πριν από λίγο η κινεζική κρατική τηλεόραση CGTN.

Ταϊβάν: Γιατί η επίσκεψη Πελόζι βάζει φωτιά στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν προκληκτικές στρατιωτικές ενέργειες από την πλευρά της Κίνας ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, σημειώνει ο Λευκός Οίκος.

Ως στρατιωτικές ενέργειες που δεν αποκλείει να συμβούν, μπορεί να είναι εκτόξευση πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν ή μεγάλης κλίμακας αεροπορικές ή ναυτικές δραστηριότητες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.


ΠΗΓΗ  https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου