Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Σε καμία περίπτωση επιλογή για την Κύπρο η λύση δύο κρατών

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:25

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε τη Δευτέρα ότι μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιλογή και ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να ασκεί την επιρροή του για την ύφεση των εντάσεων στο νησί.

"Η Γερμανία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό σας. Λύση μπορεί να βρεθεί μόνον επί τη βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών", σημείωσε η κ. Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου της με τον Κύπριο ομόλογό της, Ιωάννη Κασουλίδη.

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι "η διχοτόμηση δεν μπορεί να συνιστά λύση". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "έρχονται τρεις εκλογές, στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία και σίγουρα οι προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μετά τις τουρκικές εκλογές".

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Deutsche Welle στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης βρισκόταν για άλλη μια φορά η επίλυση του Κυπριακού, οι ενεργειακές προοπτικές που προσφέρει η περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, τα εμπόδια της Τουρκίας και βέβαια οι νέες γεωπολιτικές προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση της γερμανικής πλευράς. 

Σύμφωνα με το Κυπριακό υπ. Εξωτερικών στόχος της επίσκεψης είναι η παρουσίαση στη Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών των κυπριακών θέσεων και συγκεκριμένα πώς η Λευκωσία αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο πεδίο του Κυπριακού αλλά και η ενημέρωσή της για τις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η επίσκεψη του Ιωάννη Κασουλίδη στη γερμανική πρωτεύουσα έρχεται λίγο πριν από τον πρώτο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών στις 5 Φεβρουαρίου. 

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου