Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Πόντιοι και Κρήτες, κότσαρι και πεντοζάλι, για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων - Η εκδήλωση στην Κω πραγματοποιήθηκε κανονικά, παρά το πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη

«Μάθαμε να τιμούμε στις πατρίδες μας και το θάνατο με χορό». Αυτό ανέφερε ο Σύλλογος Ποντίων Κω «Ο ξενιτέας» σχετικά με την απόφαση –και τις αντιδράσεις που υπήρξαν γι’ αυτή– να μην ακυρωθεί η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με το Σύλλογο Κρητών Κω «Ο Τάλως» για την επέτειο ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων. Αντιθέτως, σε κεντρικό επίπεδο αποφασίστηκε να ακυρωθεί η καθιερωμένη παρέλαση στο νησί.

Έτσι, με φόντο το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Πόντος και η Κρήτη ενώθηκαν, με το κότσαρι και το πεντοζάλι να χορεύονται μαζί.

«Πόντος και Κρήτη τιμούν την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων» είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων, με συνδιοργανωτή τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών Κω.

Χθες στο Κλειστό Γυμναστήριο Κω βρέθηκαν περίπου 100 χορευτές. Καλεσμένοι το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Κω, ο Σύλλογος Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας, η Ένωση Ποντίων Πολίχνης και ο Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω «Η κρητική αναγέννηση».

Την εκδήλωση προλόγισε ο φιλόλογος Ηλίας Χρυσοστομίδης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης, ο π. Ιωακείμ Οικονομίκος, η πρόεδρος Κρητών Κω Αργυρώ Δασκαλάκη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κω Χαράλαμπος Ναβροζίδης. Όλοι αναφέρθηκαν στα Τέμπη.

Το βράδυ έγινε ποντιακή βραδιά στο εστιατόριο «Όνειρο» με τον Βασίλη Τοπαλίδη και τους: Στάθη Τσαρχατζίδη, Βασίλη Καρυοφυλλίδη, Μιχάλη Σιώπη, Ηρακλή Αδαμίδη, Στέλιο Γρηγοριάδη και Ανέστη Μαυρίδη.

Τα έσοδα, όπως ανακοινώθηκε, θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς στη μνήμη των θυμάτων. Το ίδιο θα συμβεί και με τα έσοδα από τη σημερινή χοροεσπερίδα με κρητική μουσική.


 


ΠΗΓΗ pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου