Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας - Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 20 μέχρι και τη Δευτέρα 24 Απριλίου

ΦΩΤΟ:Η Σταυρόπετρα στην οδό Τσιμισκή (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με τον σεβασμό που αρμόζει, και με σειρά εκδηλώσεων, οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης θα τιμήσουν και φέτος, 108 χρόνια μετά την τέλεσή της, τα θύματα της Γενοκτονίας του αρμενικού λαού, αθώων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το μαχαίρι των Οθωμανών και των Νεότουρκων, πολλοί από τους οποίους έμειναν άταφοι στη γη των προγόνων τους.

Αρμένιοι κάθε ηλικίας θα στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ το τραγικό αυτό γεγονός, και ότι το αίτημά τους για δικαίωση της μνήμης των θυμάτων θα βρίσκεται πάντοτε στο προσκήνιο.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, ωστόσο εκδηλώσεις μνήμης γίνονται συνήθως και λίγες μέρες πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Φέτος, για παράδειγμα, από την Πέμπτη 20 μέχρι και τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στην πλατεία Αριστοτέλους θα στηθεί το περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης, απ’ όπου θα ενημερώνονται πολίτες και τουρίστες για το έγκλημα της Γενοκτονίας.

Η αρμενική εκκλησία στην οδό Διαλέττη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ποδηλατοδρομία και κεντρική εκδήλωση

Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσα αναφέρει στο pontosnews.gr ο Ντικράν Μπλετζιάν (εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη), οι εκδηλώσεις μνήμης θα ξεκινήσουν το Σάββατο 22 Απριλίου, στις 17:30, με ποδηλατοδρομία που θα πραγματοποιήσει η Ένωση Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οποίας με σημαίες και πλακάτ στα ποδήλατά τους θα κινηθούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η ποδηλατοδρομία θα ξεκινήσει από την αρμενική εκκλησία (Διαλέττη 4), και μέσω των οδών Τσιμισκή, Νίκης, Μανόλη Ανδρόνικου και πάλι Τσιμισκή, οι ποδηλάτες θα καταλήξουν στο σημείο αφετηρίας.

Η κεντρική εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 12:00, στην Αίθουσα Τιμής της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Εκεί η χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς θα παρουσιάσει τρία αρμενικά τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο επίκουρος καθηγητής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ιάκωβος Ακτσόγλου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Σύντομη αναδρομή στην ιστορική διάσταση του αρμενικού ζητήματος – Από την εθνική αφύπνιση στην εθνική κάθαρση».

Μετά το πέρας της κεντρικής εκδήλωσης θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στη Σταυρόπετρα, το μνημείο των Αρμενίων στην οδό Τσιμισκή, πολύ κοντά στην εκκλησία.

Συγκέντρωση και πορεία μνήμης

Ανήμερα της «μαύρης» επετείου, στις 11:00 το πρωί της 24ης Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία των Αρμενίων και θα ακολουθήσει αιμοδοσία την οποία διοργανώνει ο Αρμενικός Σταυρός του Ελέους Μακεδονίας-Θράκης στο πολιτιστικό κέντρο των Αρμενίων (δίπλα στην εκκλησία).

Στις 18:00 Αρμένιοι κάθε ηλικίας θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο, στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης θα πραγματοποιηθούν και δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η πρώτη τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 20:00, όπου η Αρμένισσα Χεγιμέ Ραπιάν θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου. Την Τετάρτη 26 του μήνα, στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί συναυλία μνήμης για τα 108 χρόνια από τη Γενοκτονία του αρμενικού λαού. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν αρμενικά τραγούδια.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

(Πηγή: facebook / anc.gr)

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου