Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Η Κομοτηνή έστειλε μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών με θύματα Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους

 

(φωτ.: Flickr / Ι.Μ. Μαρωνείας)

Ο ανδριάντας του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου ήταν και φέτος το επίκεντρο της τελετής μνήμης

Ο ανδριάντας του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου που βρίσκεται στην Κομοτηνή ήταν και φέτος το επίκεντρο της τελετής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης να επαναφέρουν το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς με θύματα τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους.

Την Παρασκευή, ημέρα που συμπληρώθηκαν 104 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, παρουσία εκπροσώπων των σωματείων.

Κεντρική ομιλήτρια, μετά τη Θεία Λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ήταν η φοιτήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Όλγα Παύλου, η οποία είναι και μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής. Μετά την κατάθεση στεφάνων, χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής απέδωσε ποντιακά τραγούδια που συγκίνησαν.

«Τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης, με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας, και με σύνθημά τους το “Μάθε με να μην ξεχνώ”, αγωνίζονται για τη δικαίωση των αδικοχαμένων προγόνων μας, θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού» σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασουντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ διασώζουμε τη μνήμη, τη διαφυλάττουμε και προχωράμε με μπροστάρηδες πλέον τα νιάτα μας, γιατί αυτά θα είναι το μέλλον μας».

(Φωτ.: Flickr / Ι.Μ. Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / Ι.Μ. Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / Ι.Μ. Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / Ι.Μ. Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / Ι.Μ. Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / Ι.Μ. Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / Ι.Μ. Μαρωνείας)


ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου