Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Πώς αποτιμούν η Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τη νίκη Μητσοτάκη


Αλεξία Τασούλη

Εκλογές 2023: Οι Αμερικανοί περιμένουν τώρα και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου - Τα αποτελέσματα των εκλογών παρακολούθησε με προσοχή και το Βερολίνο

Μεγαλύτερη εμβάθυνση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναμένει η Ουάσιγκτον η οποία είδε με ανακούφιση το αποτέλεσμα των εκλογών από τη στιγμή που έδωσε μήνυμα ο ελληνικός λαός ότι θέλει μια ισχυρή κυβέρνηση και όχι περιπέτειες.

Οι Αμερικανοί περιμένουν τώρα και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου προκειμένου να ξαναπιάσουν το νήμα του ουσιαστικού διαλόγου με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής με τον οποίο είχανε άριστη συνεργασία τα τελευταία 4 χρόνια.

Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών συνεχάρη τον ελληνικό λαό και στην ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι η διμερής σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας έχει ισχυρή υποστήριξη σε όλα τα πολιτικά κόμματα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα, και ενισχύθηκε με την πάροδο ετών συνεργασίας μεταξύ πολλαπλών διοικήσεων και κυβερνήσεων και στις δύο χώρες.

«Συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό για την άσκηση του δημοκρατικού του εκλογικού δικαιώματος στη γενέτειρα της δημοκρατίας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, συνεργαζόμενοι με την κυβέρνηση που θα επιλεχθεί από τον ελληνικό λαό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ. Μαζί, θα συνεχίσουμε να προάγουμε τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενωμένοι με κοινές δημοκρατικές δεσμεύσεις».

Τα αποτελέσματα των εκλογών παρακολούθησε με προσοχή και το Βερολίνο καθώς οι ελληνογερμανικές σχέσεις και επί των ημερών του Μητσοτάκη δεν ήταν ανέφελες λόγω της φιλικής στάσης τη γερμανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία και τη στενή οικονομική τους συνεργασία. Ο γερμανικός Τύπος έκανε λόγο για «πολιτικό σεισμό» και για υποβιβασμό του Αλέξη Τσίπρα με απρόσμενα σκληρό τρόπο». Στις κακές εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε η Süddeutsche Zeitung, η οποία υποστήριξε ότι «μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει περισσότερες από 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, αρχίζουν να ακούγονται φωνές για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα».

Η μπάλα όμως είναι στο γήπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη και πως μπορεί να αξιοποιήσει σε αυτή τη συγκυρία την υπεροχή του για να πείσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο να πιέσει την Άγκυρα προς την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμμαχο θα έχει ασφαλώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου εκεί η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού ενισχύεται. «Υπέροχα νέα από την Ελλάδα σήμερα το βράδυ! Οι εκλογές είναι μια μεγάλη νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η οικονομική ανάκαμψη είναι πραγματική και οι πολίτες θέλουν αυτό να συνεχιστεί. Μπράβο σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία, ιδιαίτερα στον αγαπημένο μου φίλο Κυριάκο» πρόσθεσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

H κυβέρνηση λοιπόν πήρε το πράσινο φως να συνεχίσει το έργο της, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της, αλλά και να μην υποπέσει σε λάθη για τα οποία της έδωσαν οι Έλληνες πολίτες συγχωροχάρτι. Πήρε επίσης και τα συγχαρητήρια από τη διεθνή κοινότητα. Άρα λοιπόν θα ξεκινήσει -αν κερδίσει και στις 25 Ιουνίου- τη δεύτερη τετραετία που θα είναι εξ ορισμού προβληματική όπως γίνεται συνήθως με όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις και με τα εθνικά θέματα πάντα να παραμονεύουν.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου