Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Κοινά συμφέροντα και κοινοί σχεδιασμοί

ΤΟ αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που χρονικά τοποθετείται πριν το τέλος Ιουνίου, σε λιγότερο δηλαδή από ένα μήνα, θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα. Οι νέες εκλογές αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι θα οδηγήσουν σε μια σταθερότητα τετραετίας. Τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής έχουν φέρει ανατροπές καθώς ήταν ανέλπιστο, για όλους, ποσοστό που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία. Ποσοστό το οποίο την  εδραιώνει στον εκλογικό χάρτη ενώ συρρίκνωσε την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα μήνα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός θα κληθεί και πάλιν στις κάλπες και ο εκλογικός νόμος με τον οποίον θα  διεξαχθούν οι νέες εκλογές διευκολύνει ώστε να μην υπάρξουν αδιέξοδα. Κι αυτό γιατί προβλέπεται, διά του νόμου, ότι το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους σε έδρες. Το μπόνους είναι αρκετό για να προσφέρει στο κόμμα αυτοδυναμία. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις, που διεξάγονται στην Ελλάδα ενδιαφέρουν την Κύπρο. Ενδιαφέρουν τους Κυπρίους, που παρακολουθούν πάντα και από κοντά τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα. Τα παρακολουθούν για προφανείς λόγους, που συνδέονται με τις εθνικές και ιστορικές σχέσεις. Αν και το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής προδικάζει, σε μεγάλο βαθμό και αυτό των επόμενων, που θα διεξαχθούν, θα πρέπει να αναμένουμε. Κι αυτό γιατί τότε θα σχηματισθεί και η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει το βάρος της διαχείρισης της επόμενης ημέρας, με γεμάτη την ατζέντα των θεμάτων, που θα πρέπει κατά προτεραιότητα να τύχουν διαχείρισης.

ΑΥΤΟ που ενδιαφέρει, κυρίως εμάς εδώ στην Κύπρο, είναι η αντιμετώπιση του εθνικού θέματος. Αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, επιθετικότητας. Η Τουρκία, η οποία θα οδηγηθεί στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, υλοποιεί διαχρονικές στρατηγικές σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Είναι προφανές πως δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου, ούτε ασφαλώς και εφησυχασμός. Ο τουρκικός επεκτατισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί… χθες. Οι δυο κυβερνήσεις, Ελλάδος και Κύπρου, είναι «καταδικασμένες» να συνεργάζονται. Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και οι κοινοί βηματισμοί των δυο κρατών. Όποια και να είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα ( αλλά και στην Κύπρο), η στενή συνεργασία, οι κοινές επιδιώξεις και στόχοι, τα κοινά συμφέροντα, επιβάλλουν κοινούς σχεδιασμούς. 

   H Θέση του «Φ»   

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου