Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ της απλής αναλογικής

 Μπάμπης Παπαπαναγιώτου 

Ο Α. Τσίπρας αφού εκλέχθηκε δύο φορές με την ενισχυμένη αναλογική, ψήφισε την απλή αναλογική με προφανή στόχο να δυσκολέψει την επανεκλογή της Ν.Δ. Βέβαια, και τις δύο φορές που βγήκε πρώτος με ενισχυμένη αναλογική, χρειάστηκε τη βοήθεια του πρόθυμου Π. Καμμένου, για να γίνει πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης το 2019 εκλέχθηκε με το ίδιο εκλογικό σύστημα με το οποίο έγινε πρωθυπουργός ο Α. Τσίπρας παίρνοντας καθαρή αυτοδυναμία. Οι «εγκέφαλοι» της Κουμουνδούρου ήξεραν από το 2016 ότι θα χάσουν τις εκλογές. Το έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις -παρ’ ότι υπήρχε από τότε το… Predator- και πλανιόταν με εμφαντικό τρόπο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Από τότε είχε αρχίσει να σχηματίζεται το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο μέρα με τη μέρα φούσκωνε και καθιστούσε όλο και πιο βέβαιη την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε κι αν έκανε εκλογές. Οπως κι έγινε τον Ιούλιο του 2019 και αφού είχε προηγηθεί η συντριπτική ήττα του στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς. Οι «εγκέφαλοι» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είχαν αποτύχει να πετύχουν την πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε η απλή αναλογική να ισχύσει για τις εκλογές του 2019, φρόντισαν να ισχύσει η απλή αναλογική για τις μεθεπόμενες εκλογές, οι οποίες είναι οι επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ψήφιζε την απλή αναλογική ήξερε ότι δεν είχε τους απαιτούμενους συμμάχους, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Το ΚΙΝ.ΑΛ. της Φ. Γεννηματά κρατούσε πάντα αποστάσεις ασφαλείας από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπέστειλε ποτέ τον αγώνα του για τη σκευωρία της Novartis, υπερασπιζόμενο και τα δικά του στελέχη που βρέθηκαν στο στόχαστρο του «κυκλώματος του Ρασπούτιν». Το ΚΚΕ σταθερά από τότε έχει γυρισμένη την πλάτη στον κατ’ αυτό πολιτικά ερμαφρόδιτο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Γ. Βαρουφάκης ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο οποίος όντας νάρκισσος δεν είχε συγχωρέσει ποτέ την «προδοσία του Α. Τσίπρα». Ενώ μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν απολύτως βέβαιη -όπως κι έγινε- η πολιτική και φυσική εξαΰλωση των ΑΝ.ΕΛ. Ο Α. Τσίπρας δεν είναι και τόσο αφελής, για να μη γνώριζε τη στιγμή που ψήφιζε την απλή αναλογική ότι την ψηφίζει μόνο και μόνο για να αποτρέψει τη δεύτερη νίκη του Κ. Μητσοτάκη. Την πρώτη την είχε αποδεχθεί κι απλώς περίμενε να έρθουν οι επόμενες εκλογές, όπου ο «ακροδεξιός» Μητσοτάκης θα είχε φθαρεί και δεν θα είχε συμμάχους. Γι’ αυτό και επί 4 χρόνια ακολούθησε τυφλά την τακτική του «ώριμου φρούτου», γι’ αυτό και απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι, να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά αίτια της μεγάλης ήττας που υπέστη το 2019 και γι’ αυτό εκτός από επιφανειακά μερεμέτια δεν έκανε ουσιαστικές αλλαγές στο κόμμα του.

Το μόνο που έκανε, ήταν να προσπαθήσει να αλλάξει τη βιτρίνα του μαγαζιού, αφήνοντας ανέγγιχτα τα χαλασμένα «υδραυλικά» και «ηλεκτρικά» του, που συνέχιζαν να φθείρουν το βασικό οικοδόμημα. Εβαψε κόκκινους τους εξωτερικούς τείχους της Κουμουνδούρου κι έβαλε στη βιτρίνα πρόσωπα όπως η Π. Τσαπανίδου ή ο Ο. Ηλιόπουλος του Χάρβαρντ, ο οποίος όπως αποδεικνύεται δεν είναι ακριβώς καθηγητής του Χάρβαρντ, αλλά ένας από τους 11.000 διδάσκοντες οι οποίοι επικουρούν το διδακτικό έργο του πανεπιστημίου. Και βασικά περίμενε. Μέχρι που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Το «φρούτο Μητσοτάκης» δεν σάπισε, ούτε παραωρίμασε για να πέσει μόνο του. Και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «ανάδελφο κόμμα». Χωρίς συμμάχους και χωρίς δυνάμεις να γεμίσουν το αφήγημα της «προοδευτικής κυβέρνησης». Κάτι που φάνηκε και στο debate, αλλά και αποτυπώνεται στον δημόσιο διάλογο και στις δημοσκοπήσεις.

Το αποτέλεσμα: Το πραγματικό θύμα της απλής αναλογικής αποδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απλή αναλογική παίρνει την εκδίκησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιτρέπει την έντονη αιμορραγία του προς τα αριστερά του (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.) και ταυτοχρόνως 9 μέρες πριν από τις εκλογές δεν του επιτρέπει να παρουσιάσει μια κυβερνητική πρόταση, η οποία να στέκει στοιχειωδώς στα πόδια της και να μπορεί να πείσει τον σκεπτόμενο πολίτη.

ΑΙΧΜΗ

ΠΑΛΑΒΟΜΑΡΕΣ

Ο Π. Σκουρλέτης υπήρξε άκρως προσβλητικός όχι μόνο προς την Ντ. Μπακογιάννη που ήταν μαζί του χθες το πρωί στο πάνελ του MEGA, αλλά και προς κάθε πολίτη, αφού υποτίμησε βάναυσα τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά του: «Κυβερνήσαμε και σας σώσαμε, σας κάναμε ανθρώπους» είπε ο Π. Σκουρλέτης, υποθέτω, χωρίς να έχει πλήρη επίγνωση του τι είπε. Οχι στην Ντ. Μπακογιάννη, αλλά στην κάθε Μαρία, Ελένη, Κατερίνα και στον κάθε Κώστα, Γιώργο και Δημήτρη. «Σας κάναμε ανθρώπους»! Κάποτε, κάποιος άλλος από τον Βόλο επαίρονταν ότι «ξεβλάχεψε τη χώρα». Και τώρα, μας προκύπτει ο Π. Σκουρλέτης νέος Π. Κωστόπουλος.

Ομως αυτή η βαθιά αγενής και προσβλητική αντιμετώπιση των πολιτών δεν είναι «μεμονωμένο περιστατικό». Ο Α. Τσίπρας είχε πει σε πυρόπληκτη «και να σου δώσω 2.000, θα τις φας». Ο αρχηγός των «ατάκτων» ήταν αυτός που είπε προ ημερών, «αν είχαμε να μοιράσουμε 50 δισ. ευρώ, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ», θεωρώντας τον Ελληνα πολίτη εξαγοράσιμο. Και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Τσαπανίδου, ήταν αυτή που εκστόμισε το «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, σημαίνει ότι ο κόσμος έχει παραπλανηθεί από την προπαγάνδα», αντιμετωπίζοντας τους πολίτες σαν ανόητους που καταπίνουν αμάσητο σανό.

Μέσα από τον έκδηλο πανικό που έχει καταλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ αναδύεται και το πρόσωπο ενός δύσμορφου φιλαυτισμού. Για κάποιον ακατανόητο λόγο, ημιμαθείς και απαίδευτοι άνθρωποι θεωρούν εαυτούς μέλη μιας «ανώτερης φυλής». Η οποία μπορεί να υποτιμά, να προσβάλλει, να θίγει. Και η οποία πιστεύει πως ό,τι κι αν κάνει, όσο χυδαίο κι αν είναι, είναι αποδεκτό και δικαιολογημένο, ακριβώς γιατί το λένε «ανώτεροι άνθρωποι»…

ΑΠΟΡΙΕΣ -1

Τι άλλο πρέπει να κάνει ή να πει ο Ν. Ανδρουλάκης, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας;

ΑΠΟΡΙΕΣ -2

Τελικά, ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι το «ισχυρό μονοψήφιο» ποσοστό ή το «ισχνό διψήφιο»;

ΑΠΟΡΙΕΣ -3

«Δήμητρες», «τοπικά νομίσματα» και τώρα «ανταλλακτική οικονομία» (π.χ. πατάτες για λάδι). Τι άλλο θα ακούσουμε;

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου