Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Ο «σεβντάς» Ερντογάν για τα F-16 ενώπιον του αδιεξόδου – Με τον άνθρωπο των «ειδικών αποστολών» Καλίν επιχειρεί να «γυρίσει» το ματς η Άγκυρα - Παιχνίδι τακτικής των Αμερικανών που δοκιμάζουν τις αντοχές της Άγκυρας.

 Κώστας Σαρικάς 

Και μόνο το γεγονός ότι το μοναδικό ζήτημα το οποίο έσπευσε να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όταν αυτός του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του αφορούσε την απόκτηση μαχητικών F-16 είναι ενδεικτικό της δεινής θέσης στην οποία βρίσκονται οι γείτονες. Το αποκάλυψε φυσικά ο ίδιος ο ‘’πλανητάρχης’’ και όχι η Άγκυρα διευκρινίζοντας ότι απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο συνέδεσε το αίτημα της Άγκυρας με το ζήτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το Τουρκικό βέτο.

Λίγο νωρίτερα η Τουρκική κυβέρνηση δια στόματος Ιμπραήμ Καλίν σε μια προσπάθεια να δείξει ότι

δήθεν δεν ‘’καίγεται’’ για την απόκτηση των Αμερικανικών μαχητικών και την αναβάθμιση του αεροπορικού της στόλου έσπευδε να τονίσει ότι η χώρα του έχει και άλλες εναλλακτικές λύσεις οι οποίες εξετάζονται από Τουρκικό επιτελείο. Ο εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν Αμερικανοτραφής σύμβουλος του και πιθανότερος αντικαταστάτης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη θέση του υπουργείου εξωτερικών φαίνεται ότι θα είναι ο άνθρωπος των ‘’ειδικών αποστολών’’ στη νέα κυβερνητική πενταετία Ερντογάν. Και θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της επαναπροσέγγισης με την Ουάσιγκτον με τους όρους της Άγκυρας όμως όπως επιθυμεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

image195

Το ζήτημα απόκτησης/αναβάθμισης των F-16 φαίνεται ότι θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Όμως ο δρόμος για την Άγκυρα προκειμένου να επιτύχει το στόχο της κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Παρά τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα περί ύπαρξης Plan B στο ζήτημα απόκτησης μαχητικών τελευταίας τεχνολογίας οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά ότι η Τουρκία στην ουσία δεν έχει εναλλακτικές παρά μόνο εκβιάζει. Και όσο συνεχίζει αυτή τη στάση τόσο ο αεροπορικός της στόλος θα υποβαθμίζεται με κίνδυνο είτε να καθηλωθεί είτε να πετάει υποτυπωδώς. Και σε καμία περίπτωση να μην μπορεί να σταθεί απέναντι από την πανίσχυρη και αναβαθμισμένη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ακόμα και αν η Τουρκία αποφασίσει στο απονενοημένο βήμα απόκτησης άλλου τύπου μαχητικού πόσο μάλλον Ανατολικής τεχνολογίας ή ακόμα και του ξεπερασμενου και με πλημμελή υποστήριξη όσο περνά ο χρόνος Typhoon Eurofighter, η TuAF θα χρειαστεί πολλά χρόνια και τεράστια κονδύλια προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Αν ποτέ φτάσει. Και ενώ ήδη η HAF θα έχει περάσει στην Stealth εποχή με την απόκτηση και του μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Το οποίο βάφτηκε και ξεβάφτηκε από τα χρώματα της TuAF έπειτα από την στροφή Ερντογάν στη Ρωσία με την απόκτηση των S-400.

image275

Η έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ του μικρού «πακέτου» περιορισμένης αναβάθμισης των Τουρκικών F-16 ύψους μόλις 259 εκ δολαρίων εντάσσεται στο «παχνίδι» τακτικής των Αμερικανών που δοκιμάζουν πλέον τις αντοχές της Άγκυρας στη λογική της ‘’γάτας με το ποντίκι’’. Ενώ τόσο το ‘’βαθύ’’ κράτος στις ΗΠΑ αλλά και θεσμοί όπως το Κογκρέσο με πρωταγωνιστή τον ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν Μπόμπ Μενέντεζ υψώνουν ‘’τείχος’’ άρνησης στον Τούρκο πρόεδρο όσο λειτουργεί ως ‘’εκρεμές’’ μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Την ώρα μάλιστα που ο Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο οικονομικού ‘’κραχ’’ με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή εντός της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί και εν γένει η Δύση θα προτιμούσαν σαφώς ως πρόεδρο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όμως έχουν τον τρόπο να φέρουν και τον Ταγίπ Ερντογάν στα ‘’νερά’’ τους. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα στη δεδομένη χρονική συγκυρία μόνο να χάσει δεν έχει από την αποκλιμάκωση την οποία ο Ερντογάν από ανάγκη διαφημίζει ως φιλότιμο, έχει όμως υποχρέωση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο εξοπλίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΠΗΓΗ newpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου