Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Οι ιδεοληψίες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι μειώσεις φόρων του Μητσοτάκη

 

Γιάννης Τσαπρούνης 

Από το 2010 που ξεκίνησαν τα Μνημόνια έως το 2019 αυξήθηκαν όλοι οι φόροι και τα τέλη που προϋπήρχαν, ενώ επιβλήθηκαν δεκάδες ακόμα σε ιδιοκτησίες, περιουσίες, εισοδήματα, συναλλαγές.

 ΑΥΤΟ το τσουνάμι φόρων έπληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότερο απ’ όλους τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη. Παράλληλα, οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη υποδήλωση των εισοδημάτων και μεγαλύτερη παραβατικότητα στην έκδοση αποδείξεων.

 ΤΟ 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ως κεντρική προεκλογική δέσμευση τη μείωση της φορολογίας. Αυτό δεσμεύτηκε, αυτό έκανε. Σε όλη την τετραετία της Ν.Δ. μειώθηκαν πάνω από πενήντα φόροι και εισφορές, ενώ δεν αυξήθηκε ούτε ένας. Κορυφαία παραδείγματα, η μείωση κατά 35% του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο είχε υποσχεθεί πως θα καταργούσε από το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

 Η φορολογία, όμως, παραμένει αρκετά υψηλή σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και του ΟΟΣΑ τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους.

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην άμεση μείωση σε ΦΠΑ και ΕΦΚ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τα παραδείγματα από όσες ευρωπαϊκές χώρες το έκαναν δεν είναι ενθαρρυντικά. Γιατί δεν περνάει στην τελική τιμή των προϊόντων. Η ακρίβεια στην Πορτογαλία σπάει ρεκόρ, ενώ και στην Ισπανία η κυβέρνηση Σάντσεθ κατέρρευσε στις περιφερειακές εκλογές και η χώρα πάει σε πρόωρες εθνικές κάλπες, με την κεντροδεξιά να είναι προ των πυλών της εξουσίας. 

ΠΡΙΝ από τις πρώτες κάλπες λοιδορήθηκαν τόσο ο Δραγασάκης όσο και ο Κατρούγκαλος. Τώρα ήρθε η σειρά στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη. Η επιμονή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αυξήσουν τους φόρους σε μερίσματα, σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στο αφορολόγητο των γονικών παροχών δεν βασίζεται στη λογική της αύξησης των δημοσίων εσόδων, γιατί τα κέρδη θα ήταν ελάχιστα. Πρόκειται για σκέτη ιδεοληψία κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ιδιοκτησίας ακινήτων και περιουσίας. 

Η πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλη φοροεπιδρομή. 

Η περαιτέρω μείωση φόρων αποτελεί μονόδρομο. Μόλις τα δημοσιονομικά περιθώρια το επιτρέψουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, για νέα μείωση εισφορών και σταδιακή οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. 

Η πολιτική μείωσης φόρων αποτελεί σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των ψηφοφόρων και αυτό θα φανεί και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου