Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Συκιές Θεσσαλονίκης: Επτά φωτισμένα πουλιά στο μνημείο για τον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό - Τα αποκαλυπτήρια του έργου του ομότιμου καθηγητή Γιώργου Τσάρα θα γίνουν την Πέμπτη 15 Ιουνίου

Η κεκλιμένη στήλη έχει ύψος 6 μέτρα για να ξεχωρίζει ανάμεσα στις πολυκατοικίες (φωτ.: pontosnews.gr)

Τιμώντας την ιστορική μνήμη, αλλά και προσωπικά τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες, και θέλοντας να κοσμήσει την πόλη με ένα μνημείο μοναδικό σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών τοποθέτησε ένα έργο του Γιώργου Τσάρα στο βιοκλιματικό Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, το οποίο βρίσκεται στις Συκιές, σε σημείο που συνδέει τις δύο δημοτικές ενότητες.

Από τον ομότιμο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών ζητήθηκε να δημιουργήσει κάτι που να βγάζει αγωνιστικότητα και να στρέφει το βλέμμα προς το μέλλον.

Έτσι, εκείνος εμπνεύστηκε μια κεκλιμένη στήλη ύψους 6 μέτρων, καθώς ο περιβάλλων χώρος έχει ψηλές πολυκατοικίες και το μνημείο δεν θα πρέπει να υστερεί. Η επένδυση με μαύρο γρανίτη θα λειτουργεί ως καθρέφτης και θα αντανακλά το περιβάλλον.

«Στην κορυφή, επτά φωτισμένα πουλιά για να μεταφέρουν παντού το μήνυμα της ζώσας μνήμης. Στη βάση της στήλης υπάρχουν δύο απεικονίσεις: Στη μία πλευρά το δράμα των Πόντιων και στην άλλη των Μικρασιατών, αλλά συνδεδεμένα μεταξύ τους ως ένα» είχε πει παρουσιάζοντας τα σχέδια στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Γιώργος Τσάρας στο εργαστήριο του (φωτ.: Γραφείο Τύπου Δήμου Νεάπολης-Συκεών /Κώστας Αργύρης)

(Φωτ.: pontosnews.gr)

(Φωτ.: pontosnews.gr)

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 20:30, σε μια εκδήλωση που αναμένεται να είναι συγκινητική, καθώς θα παρουσιαστούν δρώμενα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την καταστροφή της Σμύρνης.

ΠΗΓΗ pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου