Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Αλλαγή σχεδιασμού στο Πολεμικό Ναυτικό και όλα ανοιχτά για κορβέτες, 4η Belharra και LCS – Το παρασκήνιο και οι προτεραιότητες


Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού για τα υπό απόσυρση Αμερικανικά LCS είναι υπαρκτό.

Κώστας Σαρικάς

Tην ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Newpost για τα Αμερικανικά LCS ενώ ταυτόχρονα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε τέτοιου τύπου πλοίο του US NAVY είτε στη Σούδα, είτε στις ΗΠΑ είτε οπουδήποτε άλλου, ανώτατες πηγές αφήνουν πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα επόμενα εξοπλιστικά βήματα. Τα οποία αφορούν την ενεργοποίηση-έστω και με καθυστέρηση-της option για αγορά και τέταρτης φρεγάτας FDI και το ενδιαφέρον για τα Littoral Combat Ship(LCS). Δύο προγράμματα το μέλλον των οποίων φαίνεται πλέον να συνδέεται άμεσα με την απόφαση για αγορά καινούργιων κορβετών. Ενώ οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει καθώς προτεραιότητα του Ναυτικού Επιτελείου παραμένει ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού για τα υπό απόσυρση Αμερικανικά LCS είναι υπαρκτό όμως έως τώρα  η Ελληνική πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε εκδήλωση έγγραφου αιτήματος πόσο μάλλον σε «αυτοψία» πάνω στο LCS-11 USS «Sioux City» ή σε άλλο LCS του Αμερικανικού Ναυτικού. Ενώ δεν είναι βέβαιο ότι το ζήτημα των LCS θα απασχολήσει το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο ή θα αποτελέσει ένα από τα βασικά του θέματα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Επιπλέον αν και σε επίπεδο πληροφοριών που φτάνουν από τις ΗΠΑ οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο παραχώρησης αριθμού LCS στην Ελλάδα και στο Πολεμικό Ναυτικό, έως τώρα αυτή η πρόθεση τους δεν έχει εκδηλωθεί επίσημα και μάλιστα εγγράφως αφού άλλωστε δεν υπάρχει σχετικό αίτημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι πληροφορίες που φτάνουν από τις ΗΠΑ δεν κάνουν λόγο για πρόθεση δωρεάν παραχώρησης αλλά πώλησης των πλοίων με το ποσό για τέσσερα LCS να υπολογίζεται μεταξύ 500 και 600 εκ δολαρίων. Χωρίς να είναι ακόμη γνωστό αν περιλαμβάνονται οι εργασίες επισκευής του κιβωτίου κίνησης. Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως δηλώνει έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και αφού φυσικά κλιμάκιο επιθεωρήσει τα υπό παραχώρηση-πώληση πλοία και συμφωνηθεί η τελική διαμόρφωση των LCS.

Με δεδομένο ότι το budget για το Πολεμικό Ναυτικό είναι γνωστό και αγγίζει περίπου  το 1,5 δις για τις τρεις κορβέτες και περίπου 600 για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ σε περίπτωση που προκριθεί τελικά η λύση των LCS φαίνεται ότι θα αλλάξει ο σχεδιασμός. Και θα ακυρωθεί το πρόγραμμα των κορβετών με τα χρήματα να μοιράζονται στις τέσσερις LCS αλλά και σε μια ακόμη φρεγάτα Belharra. Aν και η προθεσμία για την άσκηση της option για την 4η Γαλλική φρεγάτα έληξε στα τέλη Ιουνίου οι Γάλλοι δηλώνουν ανοιχτοί να συμφωνήσουν με την Ελληνική πλευρά με το κόστος να αποτελεί φυσικά αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης καθώς στην option που έληξε είχε καθοριστεί περίπου στο 1 δις όσο δηλαδή κόστισε κάθε ένα από τα τρία πλοία της αρχικής συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που «καίει» το Πολεμικό Ναυτικό είναι να υπογραφεί έως τα τέλη του 2023 η σύμβαση με την κοινοπραξία TKMS-Thales Nederlands για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ. Η διαπραγμάτευση του Πολεμικού Ναυτικού με την εταιρεία έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο φάκελος περνά πλέον στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου