Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

«Οχι» στο δικαίωμα ασύλου λένε οι Βρετανοί


Αλίκη Κοτζιά

Μια πολιτική νίκη καταγράφει ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, στη Βρετανία, εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου για την κυβέρνησή του, που νιώθει ασφυκτική την πίεση της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για την ψήφιση ενός σκληρού αντιμεταναστευτικού νόμου, τον οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε θέσει ως προσωπικό του στοίχημα.

Οταν ο Ρίσι Σούνακ εξελέγη το φθινόπωρο στην αρχηγία των Τόρις και ανέλαβε την πρωθυπουργία -μετά την παραίτηση Τζόνσον-, είχε δηλώσει πως μία από τις προτεραιότητές του είναι ο αυστηρότερος έλεγχος των βρετανικών συνόρων και η αλλαγή των κανονισμών που ισχύουν για το άσυλο, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Ο Σούνακ έχει δηλώσει υπερήφανος που οι γονείς του ήταν μετανάστες, όμως πιστεύει ότι η Βρετανία πρέπει να αποκτήσει ασφαλή σύνορα.

Ο Νόμος για την Παράτυπη Μετανάστευση που εισηγήθηκε η κυβέρνηση ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Λόρδων, ύστερα από διαβουλεύσεις δύο μηνών και πολλές αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων δήλωσαν ότι υιοθετεί «απάνθρωπες» πρακτικές – ακόμη και η Εκκλησία της Αγγλίας εξέφρασε αντιρρήσεις.

Ο νόμος για τη μετανάστευση -που μένει να λάβει την τυπική έγκριση του βασιλιά- καταργεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου στη Βρετανία από μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Οπως τονίζει ο Σούνακ, θα αποτρέψει τους διακινητές και τους μετανάστες να περνούν τη Μάγχη. Η κυβέρνηση θα μπορεί στο εξής να απελάσει αυτόματα -χωρίς καμία διαδικασία- όποιον εισέρχεται παράτυπα στη χώρα.

Οι επικριτές του νόμου (πολλοί βουλευτές, φιλανθρωπικές οργανώσεις, ο ΟΗΕ) τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνεται με τους μετανάστες που έρχονται από μια επικίνδυνη χώρα και ποιος είναι ο μέγιστος χρόνος κράτησης των παιδιών. Αυτό που είναι ξεκάθαρο αφορά στη συμφωνία του Λονδίνου με τη Ρουάντα, η οποία θα λειτουργεί ως «μεσάζων» (θα δέχεται παράτυπους μετανάστες με αντάλλαγμα υψηλή οικονομική αποζημίωση).

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου