Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Ο Καναδάς «εκτός γραμμής» ΝΑΤΟ – Θα ξεκινήσει και πάλι την προμήθεια υλικών για τα Bayraktar του Ερντογάν


Ενας πρώην υψηλόβαθμος εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας λέει ότι ο Καναδάς μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων κατά της Τουρκίας καθώς η χώρα αυτή κινείται για να ενισχύσει τους δεσμούς με τους δυτικούς ομολόγους της.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στη Λιθουανία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία αφού εμπόδιζε για μήνες την προσπάθεια αυτή.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται ανώνυμους Τούρκους αξιωματούχους ισχυρίστηκαν ότι ο Καναδάς άνοιξε ξανά συνομιλίες για το εμπάργκο όπλων ως απάντηση στην νέα στάση της Τουρκίας.

«Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε από τη σκοπιά μας για να στηρίξουμε αυτήν την κυβέρνηση – επειδή βρίσκονται σε μια τόσο κρίσιμη θέση στην περιοχή – είναι πραγματικά πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Κρις Κίλφορντ, πρώην ανώτερος στρατιωτικός ακόλουθος του Καναδά στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν έχει επίσης υιοθετήσει μια πιο σταθερή στάση κατά της Μόσχας τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης φυλακισμένων Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού δεν διαψεύδει δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι υπήρξε συμφωνία για την έναρξη συνομιλιών για την απαγόρευση των όπλων. «Οι έλεγχοι των εξαγωγών για την Τουρκία επιβλήθηκαν για σημαντικούς λόγους», έγραψε ο Mohammad Hussain, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

«Ο Καναδάς παραμένει προσηλωμένος στην αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, φραγμοί ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων».

(πηγή: thestar.com)

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου