Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Ελληνοτουρκικά: Το χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες


Η κομβική διπλωματική παρέμβαση χαμηλών τόνων Μητσοτάκη όλο το προηγούμενο διάστημα με τον Ερντογάν έχει «εκθέσει» τη γείτονα, που δεν μπορεί να μην ακολουθήσει και αυτή χαμηλούς τόνους.

Το βάρος των σχέσεων των δύο χωρών θα πέσει στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν ξεκινούν άμεσα τις προετοιμασίες για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη μετά τον Σεπτέμβριο.

Το τελευταίο συμβούλιο είχε γίνει το 2016 στη Σμύρνη. Γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει και η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ασκαμπάρ, για τη λεγόμενη «καλή ατζέντα». Ο προηγούμενος γύρος είχε γίνει στην Τουρκία, άρα ο επόμενος θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Στα τέλη του καλοκαιριού οι υπουργοί Αμυνας, Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, θα συστήσουν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας και θα ορίσουν την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτό που θέλουν αμφότερες οι πλευρές είναι να παγιωθεί το καλό κλίμα.

Σε εσωτερικό επίπεδο υπάρχουν, κυρίως στο χώρο της αντιπολίτευσης, κάποιοι θύλακες που «σηκώνουν σκόνη» για τα εθνικά θέματα, υπονοώντας αλλαγή της ελληνικής θέσης. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι επιφορτισμένο να απαντάει σε χαμηλούς τόνους ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται και δεν πρόκειται να υπάρξει. 

ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου