Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Φωτιές - Live ενημέρωση: οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε Δαφνί, Ηλεία, Μεσσηνία και Λέσβο

18:38 - Λόγω της φωτιάς στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας. 

Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι: 

- Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.
- Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
- Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
- Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.
- Στην οδό Αγίας. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

18:28- Οριοθετήθηκαν οι φωτιές στο Δαφνί, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία και στη Λέσβο. 

18:10- Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και κυρίως αυτή στα Δερβενοχώρια όπου οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη Νέα Ζωή Μάνδρας και στον οικισμό των Ποντίων στην Ελευσίνα. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Βασίλης Κικίλιας, ο Βαγγέλης Τουρνάς, ο Άκης Σκέρτσος, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Θανάσης Κοντογεώργης και ο Βασίλης Παπαγεωργίου. Μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός δεν έκανε δήλωση.

5933856.jpg

18:07- Μεγάλη προσπάθεια έκαναν οι δυνάμεις της αστυνομίας για να απεγκλωβίσουν τις καλόγριες μοναστηριού στη Μάνδρα. Όπως φαίνεται στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. οι μοναχές δεν έφυγαν και άρχισαν να ψάλλουν θρησκευτικούς ύμνους. 

17:26 - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες και έφτασε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια θα πάει στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

17:17 - Ενεργοποιήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές που επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την ΕΕ (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

Εκκενώνεται η Νέα Ζωή Μάνδρας και ο Νέος Πόντος Ελευσίνας

16:34 - Έκκληση να εκκενωθούν οι οικισμοί της Νέας Ζωής Μάνδρας και Νέου Πόντου Ελευσίνας λόγω της δασικής πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια έκανε η Πολιτική Προστασία. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από μήνυμα του 112 οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που παραμένουν στις οικίες τους καλούνται να απομακρυνθούν και να φύγουν από αυτές, ακολουθώντας τις οδηγίες των Αρχών. 

Ακόμα, το μήνυμα του 112 συνιστά στους κατοίκους που θα φύγουν από τους οικισμούς, να κατευθυνθούν προς την Ελευσίνα. Μάλιστα, για την ανάγκη να γίνουν τα παραπάνω, ενισχύονται στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να πείσουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν. 

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια έχουν κλείσει οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα αντίστοιχα.

Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια: απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό επίγειων και εναέριων μέσων

Ωστόσο, νωρίτερα, σε έκτακτη ενημέρωση που έγινε για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης ανέφερε πως το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες, Δευτέρα 17 Ιουλίου, στα Δερβενοχώρια κατευθυνόταν προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα. Συνεπώς, στάλθηκε μήνυμα του 112 και στους κατοίκους των παραπών οικισμών που τους καλούσε να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς τη Μάνδρα.

Όπως είπε ο κ. Βαρθακογιάννης, η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό επίγειων και εναέριων μέσων είναι αυτή που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια καθώς, αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική. Ειδικότερα, σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Επιπλέον, η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Σχετικά με την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ είπε ότι είναι σε ύφεση.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Λουτρακίου ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν εκεί πολλές ενεργές εστίες αλλά και πολλές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή και προσέθεσε ότι ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ενημερώνει διαρκώς τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Τέλος, σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας αποδέχτηκε το αίτημα βοήθειας προς τη χώρα μας και θα διατεθούν για συνδρομή στην αεροπυρόσβεση 4 αεροσκάφη, 2 από Ιταλία και 2 από Γαλλία. «Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, της επικράτειας, παραμένουν σε επιφυλακή και συνδράμουν στις πυρκαγιές», κατέληξε.

ΠΗΓΗ tomanifesto

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου