Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Για να μην κοροϊδευόμαστε με τις τιμές. Η πικρή αλήθεια από την Λαγκάρντ


Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα είχε έναν προφανή συμβολισμό, αλλά και ουσία. Λίγες μόλις ημέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, στέλνει ένα μήνυμα για την «επιστροφή» της Ελλάδας, έπειτα από την δεκαετή και πλέον περιπέτεια της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην Αθήνα η επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε διάφορες συνεντεύξεις και είπε ορισμένα ενδιαφέροντα, εν μέρει αναμενόμενα, αλλά πάντως διαφωτιστικά. Μεταξύ αυτών και ότι δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε (δεν το είπε αυτό) για τον πληθωρισμό και ειδικότερα για τα επίπεδα των τιμών: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ποτέ, απλώς ελπίζουμε ότι δεν θα αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό. 

Όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΣΚΑΪ: «Τα επίπεδα των τιμών έχουν ανέβει και μάλλον θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα περιοριστούν και θα σταθεροποιηθούν. Αυτή είναι η αποστολή της ΕΚΤ. Σταθερότητα τιμών. Αλλά ξέρετε ότι τα επίπεδα των τιμών έχουν αυξηθεί και δεν θα επιστρέψουν στα προ κορονοϊού επίπεδα, ούτε όμως οι μισθοί θα επιστρέψουν σε αυτή την εποχή. Συνεπώς, περνάμε σε μια διαφορετική περίοδο».



Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου