Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Ένα... αέρι(ο) από το Αλγέρι έφερε ο Ερντογάν στις βαλίτσες του – Τι αγόρασε και τι πούλησε ο Τούρκος πρόεδρος στην Αλγερία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις επαφές και την αναζήτηση συμμάχων στην περιοχή, μήπως και καταφέρει να συστήσει ένα μπλοκ και να αναπτύξει μία πρωτοβουλία διαφορετική από της Δύσης για το θέμα της Γάζας και των Παλαιστινίων.

«Η κατάσταση μοιάζει με ηφαίστειο»

Χθες (21/11) ήταν η σειρά της Αλγερίας να την επισκεφτεί. Η Αλγερία τάσσεται κι αυτή υπέρ της Παλαιστίνης, γι’ αυτό και ο Τούρκος Πρόεδρος σήκωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους για την κατάσταση. «Μοιάζει με ηφαίστειο», είπε, προειδοποιώντας ότι το ζήτημα κινδυνεύει να πάρει άλλη τροπή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των Ισραηλινών ομήρων, που είναι το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή. Και επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων με τη συμμετοχή και της Τουρκίας στη διαδικασία αυτή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει, αν εννοεί την υφιστάμενη συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά, ή άλλη ανεξάρτητη. Είπε ότι οι υπουργοί του κι ο επικεφαλής της ΜΙΤ βρίσκονται σε συνεργασία με το Κατάρ.

Επίσης, σε αυτό που συμφώνησαν Αλγερία και Τουρκία σήμερα ήταν ότι το Ισραήλ πρέπει να δικαστεί για πρώτη φορά εδώ και 75 χρόνια, από τότε που συστήθηκε ως κράτος. Ο Τούρκος πρόεδρος δε βρέθηκε στην Αλγερία, όμως, μόνο για τη Γάζα. Μίλησε για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.  Μην ξεχνάμε ότι, η Αλγερία, είναι χώρα της Μεσογείου, με ακτές δίπλα στη Λιβύη. Μίλησαν και για συνεργασία στον τομέα της άμυνας.  Ίσως η Αλγερία να είναι μία νέα αγορά πώλησης τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.


ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου