Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Yeni Safak: «Η Τουρκία θέλει και Eurofighter Typhoon Tranche 4 και F-16 Block 70» – Οι πολιτικές πιέσεις και οι σπόντες για Su-35


Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν κατηγορηματικός στην απάντηση που έδωσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το ενδεχόμενο προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon, λέγοντας ότι: «Αν θέλουν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, ας μας τα δώσουν! Κι αν δεν τα δώσουν, δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές. Γνωρίζετε…».

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Τι έγινε πριν από τους S-400 για τα συστήματα αεράμυνας; Η Αμερική δεν έδωσε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να δώσει, οπότε αγοράσαμε S-400. Κάνουμε επίσης βήματα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας σε μαχητικά αεροσκάφη». Σε πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, αποκαλύπτονται νέες πληροφορίες, σχετικά με το ζήτημα αγοράς των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων

Αρχικά, υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος δεν είναι η αιτία πίσω από το ενδιαφέρον για τα Eurofighter Typhoon. Ωστόσο και τα δύο έχουν μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Έπειτα, τουρκικές πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι η Άγκυρα ενδιαφερόταν αρχικά να αγοράσει 20 μαχητικά αεροσκάφη και στη συνέχεια αύξησε τον αριθμό σε συνολικά 40 Eurofighter Typhoon, στην πιο πρόσφατη και πιο προηγμένη διαμόρφωσή τους, γνωστή και ως «Tranche 4», τα οποία θα ενισχύσουν τις ισπανικές και γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις. Συνεπώς, η Τουρκία θέλει και F-16 Block 70 και Eurofighter Typhoon Tranche 4.

Στο προσκήνιο τα ρωσικά Su-35 ;

Στο ρεπορτάζ της Yeni Safak γίνεται λόγος για τις πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες μεταξύ των κρατών – μελών της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τους «Τυφώνες». Ειδικότερα, οι Ισπανοί και οι Βρετανοί φαίνεται να είναι θετική και πρόθυμοι να προχωρήσει η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αφού αντιλαμβάνονται τη σημασία που θα έχει, για τις αμυντικές τους βιομηχανίες, μια παραγγελία δεκάδων νέων αεροσκαφών, ωστόσο οι Γερμανοί είναι αντίθετοι, όπως έγινε γνωστό, χωρίς αυτό να αποκλείει την προσπάθεια Μαδρίτης και Λονδίνου να πείσουν το Βερολίνο να αλλάξει στάση.

Στην Τουρκία, το «πάθημα που έγινε μάθημα» με την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-400 έχει αφήσει το στίγμα του και οι υπαινιγμοί του Προέδρου Ερντογάν ότι θα στραφεί αλλού αν δεν προκύψει συμφωνία αγοράς των ευρωπαϊκών μαχητικών, έστρεψε αναπόφευκτα τα βλέμματα όλων προς τη Ρωσία και τις πολλές αναφορές στα μαχητικά αεροσκάφη Su-35.

Όπως ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος: «Αν αγοράσουμε τα Su-35 υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν θα μπορεί να μας πει τίποτα». Μπορεί τα προηγμένα Flanker-E να μην είναι επί του παρόντος στην ατζέντα της Άγκυρας, εντούτοις οι επιχειρησιακές ανάγκες και τα «κενά» της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πιέζουν ολοένα και περισσότερα την πολιτική ηγεσία να πάρει πρωτοβουλίες.

Πηγή: Yeni Safak / Φωτογραφίες Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου