Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

ΗΠΑ: Μπλόκο στη βοήθεια $110 δισ. προς Ουκρανία και Ισραήλ


Δεν πέρασε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο, λόγω ρεπουμπλικανικών διαφωνιών στο μεταναστευτικό. Φόβοι για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Σάντερς: «Μη χαρίσουμε δισ. στον πολεμοχαρή Νετανιάχου».

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην αμερικανική Γερουσία μπλόκαραν το πακέτο των 110 δισ. δολαρίων που αφορά βοήθεια 61 δισ. δολ. για την Ουκρανία αλλά και κεφάλαια για το Ισραήλ, καθώς δεν πήραν τα προσδοκώμενα ανταλλάγματα σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ και την πολιτική ασφαλείας στα νότια σύνορα.

Οι γερουσιαστές απέρριψαν με 51 έναντι 49 ψήφους το νομοσχέδιο, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία έχει διαμηνύσει ότι χρηματοδοτικό μπλοκάρισμα πιθανώς συνεπάγεται ήττα στον πόλεμο.

Παράλληλα, ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα βοήθεια 175 εκατ. δολ. για την Ουκρανία, που αντλείται από ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά, πυραύλους και «εξοπλισμό για την προστασία κρίσιμων εθνικών υποδομών», όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Το πακέτο περιλαμβάνει ήδη διατάξεις για την ασφάλεια των συνόρων, αλλά τα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών για πρόσθετες αλλαγές στους κανόνες ασύλου έχουν περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς.

Το νομοσχέδιο χρειαζόταν εννέα ψήφους Ρεπουμπλικανών για να περάσει, καθώς απαιτούνται 60 ψήφοι. Αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό, δεν θα είναι εύκολη η μάχη ούτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία, χωρίς τη συμπερίληψη σημαντικών μέτρων συνοριακής ασφάλειας.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει πάνω από 110 δισ. δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ήδη διανεμηθεί.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που επίσης καταψήφισε το νομοσχέδιο, εξέφρασε επιφυλάξεις καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων και για το Ισραήλ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα.

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να χαρίσουμε πάνω από 10 δισ. για την πολεμοχαρή ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου», είπε ο Σάντερς, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη εκστρατεία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Λωρίδα της Γάζας, που μέχρι στιγμής έχει επιφέρει τον θάνατο πάνω από 17.000 Παλαιστίνιων αμάχων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει χρηματοδότηση για Ισραήλ και Ουκρανία, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των αμάχων στη Γάζα, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την ασφάλεια των συνόρων, αλλά δεν απέσπασε δικομματική συμφωνία.

Τον Νοέμβριο, η Βουλή, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, ψήφισε νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας 14,3 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ. Οι Δημοκρατικοί, ωστόσο, διαφώνησαν με το νομοσχέδιο διότι προέβλεπε περικοπές χρηματοδότησης στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων και δεν περιλάμβανε βοήθεια στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου