Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

«Ακλόνητη» η εμπορική δραστηριότητα Τουρκίας- Ισραήλ – ακόμη και όπλα


Δεκέμβριος 7, 2023. Ελλάδα.

«Ενώ οι κατηγορίες για ‘τρομοκρατικό κράτος’ και ‘γενοκτονία’ έρχονται από την πλευρά της κυβέρνησης, λόγω των επιθέσεων στη Γάζα, το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ συνεχίζεται αδιάκοπα. Ενώ τα προϊόντα χάλυβα και χημικών προϊόντων οδηγούν στη λίστα των προϊόντων που πωλούνται από την Τουρκία στο Ισραήλ, ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης μια μικρή ποσότητα όπλων και εξαρτημάτων όπλων», γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε ο τελευταίος πόλεμος κατά της Γάζας, οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ μειώθηκαν κατά 28,9 τοις εκατό σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φτάνοντας τα 347,9 εκατομμύρια δολάρια. Τον Οκτώβριο, το Ισραήλ καταγράφηκε στα αρχεία της TÜİK ως η 15η χώρα στην οποία η Τουρκία εξάγει τις περισσότερες εξαγωγές.

Τον Νοέμβριο, όταν συνεχίστηκε ο πόλεμος, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ μειώθηκαν κατά 43,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φτάνοντας τα 301,9 εκατομμύρια δολάρια. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ μειώθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, υποχωρώντας στα 4,7 δισ. δολάρια.

Οι εισαγωγές της Τουρκίας από το Ισραήλ καταγράφηκαν σε 98,7 εκατ. δολάρια τον Οκτώβριο και 1,4 δισ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Ποιοι τομείς προωθούνται στις εξαγωγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων (TİM), ο τομέας του χάλυβα κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ τον Νοέμβριο με 43,9 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ τα χημικά είναι στη δεύτερη θέση με εξαγωγές 41,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών είναι στην τρίτη θέση με 30,4 εκατομμύρια δολάρια και ο τομέας του σιδήρου και των μη σιδηρούχων μετάλλων βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 23,9 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ ο τομέας «τσιμέντο, υαλοκεραμικά και προϊόντα εδάφους» κατέλαβε την πέμπτη θέση με εξαγωγές 23,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν έκτος με 22,9 εκατομμύρια δολάρια, ο τομέας «έπιπλα, χαρτί και προϊόντα δασών» ήταν έβδομος με 22,3 εκατομμύρια δολάρια και « δημητριακά, όσπρια». Ο κλάδος «Ελαιούχοι σπόροι και Προϊόντα» κατατάσσεται στην όγδοη θέση με 18,3 εκατ. δολάρια, τα έτοιμα ενδύματα στην ένατη θέση με 15,4 εκατ. δολάρια και ο κλάδος των κοσμημάτων τη δέκατη με 11,1 εκατ. δολάρια.

Υπάρχουν επίσης όπλα στη λίστα των προϊόντων

Τα προϊόντα που εξάγονται από την Τουρκία στο Ισραήλ φαίνονται αναλυτικά στα στοιχεία Οκτωβρίου της TURKSTAT.

Μεταξύ των προϊόντων που πήγαν από την Τουρκία στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, υπήρχαν «άλλα ανταλλακτικά και αξεσουάρ που σχετίζονται με όπλα» αξίας 105 χιλιάδων δολαρίων.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, φαίνεται ότι εστάλησαν από την Τουρκία στο Ισραήλ συνολικά 717.543 δολάρια στα είδη «Άλλα εξαρτήματα όπλων».

Και πάλι την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου στη λίστα «ξίφη, ματσέτες, ξιφολόγχες, λόγχες κ.λπ. εξαρτήματα όπλων» αξίας 13.359 δολαρίων, «άλλα πυροβόλα όπλα» αξίας 14 χιλιάδων 666 δολαρίων, «ανταλλακτικά περίστροφων και πιστολιών- ανταλλακτικά» αξίας 38 χιλιάδων 9 δολαρίων, «Λοιπά μέρη και μέρη όπλων» αξίας 39.535 δολαρίων εξήχθησαν από την Τουρκία στο Ισραήλ, καταλήγει το δημοσίευμα της Sozcu.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου