Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Η Ολγκίν ψάχνει διέξοδο για Κυπριακό μέσω βρετανικού ναρκοπεδίου

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η παρέμβαση των Βρετανών ενώ η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επιχειρούσε να βάλει τις βάσεις σε μια προσπάθεια που στόχο έχει να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό κάθε άλλο παρά υποβοηθητική μπορεί αν θεωρηθεί.  

Με τις τοποθετήσεις της του ο Ιρφάν Σιντίκ ουσιαστικά άπλωσε ένα βρετανικό ναρκοπέδιο που πρωτίστως επιχειρούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ήταν χθες στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με του υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Αυτό που υπογραμμίστηκε από πλευράς της ελλαδικής ηγεσίας είναι η ανάγκη η Τουρκία να είναι εποικοδομητική στην νέα προσπάθεια ενώ παράλληλα τονίστηκε η αντίθεση της Αθήνας στην τουρκική επιδίωξη για λύση δύο κρατών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ.

Μετά την Αθήνα η Ολγκίν θα συνεχίσει την περιοδεία της με επίσκεψη στην Άγκυρα όπου αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Λιβύη για επίσκεψη πριν επιστρέψει στην Άγκυρα για να δει την Ολγκίν. Το ενδεχόμενο συνάντησης της απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται απίθανο αυτή τη στιγμή, χωρίς την ίδια ώρα να αποκλείεται. Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ επιλέξει να μην ανοίγει πολύ τα χαρτιά της σ’ ό,τι αφορά επαφές.

Κι ενώ η Ολγκίν προσπαθεί να επαναφέρει το Κυπριακό προς την κατεύθυνση των συνομιλιών στην Κύπρο επίκεντρο των συζητήσεων είναι οι τοποθετήσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, Ιρφάν Σιντίκ.  Ο Βρετανός διπλωμάτης κλήθηκε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου ο Κωνσταντίνος Κόμπος του μετέφερε τη δυσφορία της Λευκωσίας στις τοποθετήσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Ιρφάν Σιντίκ παρέμεινε αμετακίνητος από τις θέσεις του και επέμεινε ότι δε έχει υπερβεί το όπιο όριο με τις δηλώσεις του. Η Λευκωσία παραμένει ενοχλημένη από τις τοποθετήσεις του του Βρετανού διπλωμάτη αλλά και από το γεγονός ότι αρνείται να παραδεχθεί ότι οι δηλώσεις του (συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή) κινούνταν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο Βρετανός διπλωμάτης φαίνεται να επανέλαβε και σήμερα τις ίδιες θέσεις, οι οποίες – να σημειωθεί – ακούστηκαν και το παρελθόν και είχαν απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Από πλευράς ΥΠΕΞ τονίστηκε ότι σε μια περίοδο κατά την οποία ξεκινά μια πρωτοβουλία από πλευράς Ηνωμένων Εθνών είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγικό από πλευράς Λονδίνου να προσπαθεί να προκαταλάβει τις όποιες συζητήσεις. Η Λευκωσία δεν θεωρεί τυχαία την παρέμβαση των Βρετανών που στόχο έχει την άσκηση πιέσεων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η παρέμβαση Σιντίκ δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης αλλά έδωσε αφορμή καις στην τουρκοκυπριακή πλευρά να εμφανιστεί παραπονούμενη. Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτογρούγολου (πηγή ΓΤΠ) κάλεσε τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή «να κρατήσει για τον εαυτό του τη σοφία, τις συμβουλές και τις απόψεις του». Επίσης ανέφερε: «Έχει σχεδόν κάνει συνήθειά του να διατυπώνει απόψεις για το Κυπριακό που είναι εκτός ορίων. Με την τελευταία του δήλωση, ο Σιντίκ ισχυρίζεται ότι «οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν κίνητρα για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι «υπάρχει βούληση για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ελληνοκυπριακή πλευρά», δείχνοντας πόσο λανθασμένες είναι οι γνώσεις, οι προθέσεις και το όραμά του για το Κυπριακό και αποδεικνύοντας ότι δεν είναι κάποιος που πρέπει να λαμβάνεται ως συνομιλητής».

Ενημέρωση ό,τι κριθεί αναγκαίο

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επανήλθε και τη Δευτέρα στο θέμα της ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την επίσκεψη Ολγκίν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του άφησε να διαφανεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Κ. Λετυμπιώτη «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό, όπως το έχει αποδείξει, στον πετυχημένο, χρήσιμο, ωφέλιμο θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου – στους 11 μήνες διακυβέρνησης έχει συγκαλέσει πέντε φορές το Εθνικό Συμβούλιο – θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο μόλις υπάρξουν εξελίξεις για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πιο σημαντικό ως προς τον θεσμό».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφέρει ότι την επόμενη φορά που η κα Ολγκίν θα βρίσκεται στην Κύπρο θα έχει συναντήσεις με κομματάρχες και με αντιομοσπονδιακούς και ερωτηθείς αν στην προηγούμενη επίσκεψη της στην Κύπρο είχε συναντήσεις με ομοσπονδιακούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόθεση της κας Ολγκίν, όπως μας έχει μεταφερθεί, είναι ότι θέλει πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Τατάρ, πέραν της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της κομματικής ηγεσίας με την οποία ενδεχομένως να πραγματοποιήσει συναντήσεις το επόμενο διάστημα, να έχει συναντήσεις, όπως και έπραξε, με την κοινωνία των πολιτών. Δεν νομίζω ότι αυτό θα διαχωριστεί σε ομοσπονδιακούς και αντιομοσπονδιακούς».

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου