Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Τουρκία: «Ξεπεράστηκε ένα κρίσιμο όριο στις ΗΠΑ» – δεν υπάρχουν αντιρρήσεις στην πώληση των F-16, ούτε και στην Ελλάδα για τα F-35


Φεβρουάριος 11, 2024. Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι σε θέση να προωθήσει τη διαδικασία πωλήσεων καθώς δεν υπάρχουν αντιρρήσεις εναντίον της, γράφουν σήμερα τα τουρκικά media.

Μετά την επίσημη ειδοποίηση που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση στο Κογκρέσο σχετικά με την πώληση F-16 στην Τουρκία στις 26 Ιανουαρίου, η νομικά καθορισμένη περίοδος επανεξέτασης των 15 ημερών ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα εμπόδιο που θα σταματούσε την πώληση.

Έτσι, ολοκληρώθηκε από χθες το σημαντικό στάδιο σχετικά με την πώληση των F-16 των ΗΠΑ στην Τουρκία και ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναθεώρησης και ενστάσεων στο Κογκρέσο.

Κατά τη διάρκεια της 15ήμερης διαδικασίας επανεξέτασης και ενστάσεων, η οποία ξεκίνησε μετά την επίσημη ειδοποίηση που έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο στις 26 Ιανουαρίου, μόνο η ένσταση που υπέβαλε στη Γερουσία ο γερουσιαστής του Κεντάκι, Ραντ Πολ, τέθηκε στην ημερήσια διάταξη.

Ενώ το νομοσχέδιο που υπέβαλε ο Πολ παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν έγινε καμία ενέργεια σχετικά με το νομοσχέδιο.

Χθες το βράδυ, ώρα ΗΠΑ, έληξε η περίοδος των 15 ημερών μετά την επίσημη ειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχει εμπόδιο για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης μεταξύ των αρμόδιων θεσμών σύμφωνα με τον Νόμο Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων των ΗΠΑ (AECA).

Σύμφωνα με το νόμο AECA, η εν λόγω περίοδος είναι 15 ημέρες για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και 30 ημέρες για χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έχουν το δικαίωμα να αξιολογήσουν και, εάν υπάρχει, να αντιταχθούν σε πωλήσεις όπλων σε ξένες χώρες. Οι επιτροπές εξωτερικών σχέσεων τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν την πώληση F-16 στην Τουρκία σε δηλώσεις τους στις 26 Ιανουαρίου, ημέρα που έγινε η κοινοποίηση.

Η Τουρκία είχε ζητήσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 αεροσκάφη του αποθέματός της από τις ΗΠΑ.

 Πέρυσι, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου αφαίρεσαν πρόσθετα άρθρα που ορίζουν την πώληση F-16 από το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την πώληση στις 25 Ιανουαρίου, μετά την έγκριση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την παράδοση σε αυτούς.

Μη μπλοκάροντας την πώληση στο Κογκρέσο και ανοίγοντας το δρόμο για την πρόοδο της διαδικασίας, ξεπεράστηκε ένα σημαντικό όριο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. 

Από την άλλη, λόγω της ταυτόχρονης κοινοποίησης από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει λήξει η περίοδος αντιρρήσεων του Κογκρέσου για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα. 

Δήλωση από τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Φλέικ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ, σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα X, είπε: «Η απόφαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει την αγορά 40 νέων και 79 εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Ο Φλέικ είπε: «Ο στόλος των F-16 της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για τη δύναμη του ΝΑΤΟ και διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα των Συμμάχων στο μέλλον». 

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου