Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ιράν-Ισραήλ: Αμήχανη η Άγκυρα παρακολουθεί τις εξελίξεις - Άβουλα τα τουρκικά ΜΜΕ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Οι έντυπες εκδόσεις δημοσιεύουν ειδησεογραφικά την είδηση, απουσία επίσημης αντίδρασης από την Άγκυρα

Αμηχανία και αντικρουόμενες απόψεις για τη θέση της Άγκυρας επικρατεί σήμερα (14/4) το πρωί στην Τουρκία μετά την «προσεκτική» και καλά ζυγισμένη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Οι ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας άρχισαν να καλύπτουν το θέμα με συνεχή ροή από τις 11.00μ.μ. περίπου χθες (13/4) το βράδυ με πληροφορίες από διεθνή αλλά και ιρανικά ΜΜΕ. Η κάλυψη από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις μεγάλων τουρκικών ΜΜΕ συνεχίζεται μέχρι τώρα.

Οι έντυπες εκδόσεις δημοσιεύουν ειδησεογραφικά την είδηση, απουσία επίσημης αντίδρασης -ακόμη- από την Άγκυρα. Τα «ουδέτερα» πρωτοσέλιδα σήμερα αποφεύγουν με κάθε τρόπο να λάβουν θέση υπέρ Ιράν ή Ισραήλ.

Σαμπάχ: «Αντίποινα από το Ιράν στο Ισραήλ»

Χουριέτ: «Χτύπησε και το Ιράν»

Τουρκιγέ: «Πρώτη επίθεση του Ιράν»

Μιλιέτ: «Ιστορική εξέλιξη στη Μ.Ανατολή»

Τα υπόλοιπα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διατηρούν στάση αναμονής. Δεν υπάρχει σχολιασμός.

Ιδιαίτερη επισήμανση για Κύπρο

Ευρέως μεταδόθηκε είδηση ότι η Μ. Βρετανία υποστηρίζει την άμυνα του Ισραήλ έναντι των ιρανικών UAV και πυραύλων χρησιμοποιώντας «βάσεις στη Νότια Κύπρο».

Δυτικο-στραφείς και Εθνικιστές

Θέση λαμβάνουν μόνο δυτικο-στραφείς δημοσιογράφοι σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα σχόλια που γίνονται κάνουν λόγο για «άσφαιρη επίθεση» και «θεατρική παράσταση» εκ μέρους Τεχεράνης, πλαισιωμένα με «παροτρύνσεις» για περισσότερη δέσμευση της Άγκυρας με τη Δύση.

Η Τουρκία δεν έχει πολεμήσει με το Ιράν εδώ και 4 αιώνες

Αντιστρόφως, από τον χώρο των εθνικιστικών λογαριασμών διατυπώνονται «δραματικές» εκκλήσεις για ουδετερότητα και σε καμία περίπτωση χρήση των βάσεων Ιντζιρλίκ και Κιουρετζίκ από τις ΗΠΑ προς υπεράσπιση του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται με έμφαση ότι η Τουρκία δεν έχει πολεμήσει με το Ιράν εδώ και 4 αιώνες.

«Η κλιμάκωση αυτής της κρίσης είναι πολύ επικίνδυνη για την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει απολύτως ουδέτερη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τις κινήσεις του PKK και των πληρεξουσίων του, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, στη Συρία και το Ιράκ. Η Άγκυρα πρέπει να είναι έτοιμη για τους κινδύνους στα σύνορά μας και τυχόν νέο τετελεσμένο τόσο στα σύνορά μας όσο και στον Νότιο Καύκασο λόγω του Ιράν. Στην κοινή γνώμη, η Τουρκία πρέπει να δώσει προσοχή στα αμερικανικά κέντρα επιρροής που κάνουν προπαγάνδα για τη μετατροπή του ιρανικού ανταγωνισμού σε εχθρότητα. Ο πόλεμος της Τουρκίας με το Ιράν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Δύσης. Η Τουρκία δεν έχει πολεμήσει με το Ιράν τους τελευταίους 4 αιώνες», υποστηρίζουν οι θεωρητικοί της Γαλάζιας Πατρίδας Γκιουρντενίζ και Γιαϊτζί.

O στρατιωτικός αναλυτής Τουρκέρ Ερτούρκ σε «δραματική του έκκληση» χθες το βράδυ σε εκπομπή της Σοζτζού TV παρότρυνε την Άγκυρα να πει «στοπ» στη χρήση των βάσεων.

«Η Τουρκία πρέπει να αντιδράσει αμέσως. Το Ιντζιρλίκ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είναι να κλείσει για πτήσεις. Το ραντάρ Κιουρετζίκ πρέπει να κλείσει αμέσως. Δεν είναι μια βάση του ΝΑΤΟ. Να σταματήσει το ραντάρ αμέσως».

Παράλληλα, το πρωτοσέλιδο φιλοκυβερνητικής / ισλαμιστικής Γενί Σαφάκ υπογραμμίζει το ζήτημα του PKK: «50 UAVs από το Ιράν στο PKK: Όταν πρόκειται για την Τουρκία, είναι φίλοι με τις ΗΠΑ! Αν και Ιράν - ΗΠΑ είναι «εχθροί» όταν πρόκειται για το Ισραήλ, γίνονται φίλοι όσον αφορά την υποστήριξη του PKK».

Ευρεία και η προβολή του θέματος των πολιτικών πτήσεων με κατεύθυνση τη Μ. Ανατολή που χρειάστηκε να επιστρέψουν μέσω FIR Τουρκίας όταν έκλεισαν διαδοχικά τους εναέριους χώρους τους η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Ιράκ, η Συρία κ.α.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου