Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Μέρκελ: Δεν έχει δόση, αν... Το Βερολίνο μας απειλεί πάλι με χρεοκοπία...

Το Βερολίνο απειλεί την Αθήνα ουσιαστικά με χρεοκοπία, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το κλίμα αυτό αναδεικνύεται από τις πρώτες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ που δημοσιοποιούνται στα διεθνή πρακτορεία, μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, δεν μπορεί να δοθεί η νέα δόση. "Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για την εθελοντική αναδιοργάνωση του χρέους της Ελλάδας" τόνισε χαρακτηριστικά σε μία μέρα κατά την οποία, μετά τους Financial Times  για κούρεμα μεγαλύτερο και, δη, της τάξης του 60% στα ελληνικά ομόλογα κάνει λόγο και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire.


Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία και την προσδοκία της πως σύντομα θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία για την εθελοντική αναδιοργάνωση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους και διευκρίνισε πως «θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπός της κ. Σόιμπερ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι " αν η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που πρέπει, δεν τη σώζουν ούτε τα δάνεια, ούτε οι μηχανισμοί διάσωσης".

Όπως δήλωσε η  Γερμανίδα καγκελάριος, οι συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο επικεντρώθηκαν στις λεπτομέρειες υλοποίησης του δημοσιονομικού συμφώνου, και η ίδια τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να ξεκαθαρίσουν όλες οι λεπτομέρειες σύντομα, με τον Γάλλο πρόεδρο να συμπληρώνει πως οι … τελικές υπογραφές θα έχουν μπει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο.

Ο Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε εκτενώς και στο φλέγον -για το Παρίσι- θέμα της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, λέγοντας πως οι λεπτομέρειες γι’ αυτό θα παρουσιαστούν στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Γερμανία παραμένει  αντίθετη στη μονομερή επιβολή του φόρου, όπως δηλώνει αποφασισμένος να πράξει ο Σαρκοζί, ενώ και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καταστούν πιο αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά όργανα σταθεροποίησης και στήριξης της οικονομίας, καλώντας παράλληλα την ΕΚΤ να «δανείσει» την τεχνογνωσία της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ανήρτησε προ  ολίγου στο Twitter του, ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Σύνοδος Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου θα έχει στην ατζέντα της θέματα που άπτοντα της αναπτυξιακής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου