Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο πακέτο στήριξης»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σήμερα πεπεισμένος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» για «τα δύσκολα μέτρα που αποφασίστηκαν από την Ελλάδα για την εξυγίανση» χωρίς να αποκλείσει την ανάγκη για ένα νέο πακέτο στήριξης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι λάβαμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα αβεβαιότητας» είπε ο υπουργός στην εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι ένα δεύτερο πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας βασισμένο στις αναλύσεις της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) είναι «ένα σενάριο ρεαλιστικό, όχι αισιόδοξο».


Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Η ανάλυση της τρόικας προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα δημόσιο χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, ο στόχος θα επιτευχθεί αν η Ελλάδα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του δεύτερου πακέτου βοήθειας, αλλά μιλάμε για μια προθεσμία οκτώ ετών. Δεν μπορεί να δοθεί εγγύηση επιτυχίας 100%».

Για τον Γερμανό υπουργό «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης» αν και υπογράμμισε ότι «δεν είναι η στιγμή για κερδοσκοπία αλλά για την υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου στήριξης».

Ερωτηθείς για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», ο υπουργός έριξε το μπαλάκι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία «οφείλει να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ήδη διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους για την τόνωση της ανάπτυξης». Ακόμη κι αν η Αθήνα δεν μπορεί να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις του δεύτερου πακέτου βοήθειας: «μεταρρυθμίσεις και μείωση του χρέους».

Οι θυσίες, που ζητήθηκαν από τους Έλληνες για να μείνουν στο ευρώ, δεν είναι υπερβολικές σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο κατώτατος μισθός έφθασε στο επίπεδο αυτού των Ισπανών». Υπογράμμισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τους Έλληνες είναι δύο φορές λιγότερο σκληρές από αυτές που δέχτηκαν μετά το 1989 οι Εσθονοί, οι Σλοβένοι και οι Σλοβάκοι» για να ενταχθούν στην ΕΕ.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε η Γερμανία «ούτε προτίθεται, ούτε μπορεί να εξουσιάζει την Ευρώπη». Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός εξήρε το έργο του Μάριο Μόντι, ο οποίος ηγείται από τα μέσα Νοεμβρίου κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ιταλία.

«Είναι ένας φάρος ελπίδας, όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο Β. Σόιμπλε δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη, την Τρίτη, της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη Ρώμη.

«Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τον Μόντι ποιες είναι οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας. Οι αγορές τον εμπιστεύονται» σημείωσε.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου